Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ: ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ

αμπελιΜε αφορμή την ανακοίνωση του ΕΛ.Γ.Α., με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης για το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων “Ετήσιο 2011” που αφορά και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που ζημιώθηκαν από περονόσπορο, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν ακόμη μια φορά οι φόβοι μας για τον κίνδυνο να χαθούν οι αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών που επλήγησαν από περονόσπορο την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011. Η Θεσσαλία και πολλές άλλες περιφέρειες δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα των επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων δικαιούχων του προγράμματος και εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γίνει γνωστό στους παραγωγούς της περιοχής ότι θα αποκλειστούν της διαδικασίας παρά την «έγκριση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη δημοσίευση της απόφασης πριν λίγες μέρες (ΦΕΚ2259/Β/20-8-2014) ότι θα ενισχυθούν οι αμπελοκαλλιεργητές για τις ζημιές που προκάλεσε στα αμπέλια τους ο περονόσπορος. Ο αποκλεισμός της Θεσσαλίας έγινε βάσει «των επίσημων στοιχείων όπως αυτά διαβιβάστηκαν από τις διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης στο ΥΠΑΑΤ», στα οποία δεν εμφανίζεται μεγάλη ζημιά που να δικαιολογεί ενισχύσεις, ενώ ο ΕΛ.Γ.Α. γνωρίζει ότι υπάρχουν ολόκληρα χωριά με αμπελοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και σε άλλες περιοχές που είχαν προσβληθεί από το μύκητα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση οι ασθένειες στα αμπέλια ενισχύονται «όταν αποδεδειγμένα προκλήθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες», για να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των επιπτώσεων, «θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχει πληγεί μία ευρύτερη περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής». Το κατώτερο όριο, για να γίνει αντικειμενικός ορισμός της ευρύτητας της ζημιάς καθορίζεται στο 30% για όλες τις περιοχές. Στην περιοχή μας ο μέσος όρος ζημιάς ήταν στο 35% και ενώ τηρεί τη βασική προϋπόθεση για την καταβολή ενισχύσεων, το επίπεδο των ζημιών δηλαδή, δεν εντάχθηκε στη διαδικασία. Η κυβέρνηση απέκλεισε παραγωγούς της περιοχής μας με ζημιές σε μικρές εκτάσεις όσον αφορά τους νομούς αλλά σε μεγάλη έκταση όσον αφορά τον παραγωγό.

Έχουμε αναδείξει το θέμα με ερώτηση που καταθέσαμε (αρ. ερ. 419/26.07.14) σχετικά με τη διαδικασία αποζημιώσεων σε παραγωγούς μέσω των ΠΣΕΑ, με την οποία ζητούσαμε από το αρμόδιο υπουργείο να εγκρίνει τον απαιτούμενο προϋπολογισμό ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Οι απαντήσεις τους ήταν ξεκάθαρες: Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες για τα ΠΣΕΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών σύστησε στο ΥΠΑΑΤ να «επανακαθορίσει τις προτεραιότητες του» και ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε ότι τα χρήματα που έχουν προληφθεί δεν επαρκούν, συνέχιζε να διαβεβαιώνει τον αγροτικό κόσμο ότι θα πληρωθεί.

Η υπομονή του αμπελουργικού κόσμου της Θεσσαλίας και όλης της χώρας έχει εξαντληθεί. Οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι από την δραματική καθυστέρηση, τριών και πλέον χρόνων, των αποζημιώσεων και ζητούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμπελουργοί είναι απελπιστική εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και οι περισσότεροι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους αγρότες και να πράξει επί της ουσίας. Να δώσει τις πραγματικές, και όχι τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις που υπόσχεται, σε όλους όσους έχουν πληγεί, να σταματήσει να αδιαφορεί για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και του αμπελοοινικού τομέα και να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για την αγροτική οικονομία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ