ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ “ΚΑΝΟΝΙ” ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ampeliΤη στήριξη των σταφυλοπαραγωγών του Τυρνάβου που έπεσαν θύματα επιτήδειων δήθεν εμπόρων, οι οποίοι υφάρπαξαν την παραγωγή τους και εξαφανίστηκαν, ζημιώνοντάς τους κατά 200.000 ευρώ περίπου, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς, ζήτησε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Λαρισαία βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως τονίζει στην ερώτησή της, «το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών, που θεσπίστηκε με τον Ν.3955/2011, εκτός από τις προϋποθέσεις που θέτει για την άσκηση του επαγγέλματος των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, προβλέπει επίσης την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Νόμο ή/και ενεργούν πράξεις Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο. Είναι σαφές ότι στην περίπτωση των «εμπόρων» που εμφανίστηκαν στο Τύρναβο, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις και, προφανώς, μέχρι σήμερα αυτοί παραμένουν άφαντοι, μαζί με την παραγωγή, και οι αρμόδιες Υπηρεσίες άπρακτες».

Για τους παραπάνω λόγους, η βουλευτίνα ζήτησε από το Υπουργείο «να θέσει σε επιφυλακή τις Υπηρεσίες του για τον εντοπισμό και την επιβολή, εις βάρος των συγκεκριμένων “εμπόρων”, όλων των προβλεπόμενων από το Ν. 3955/2011 κυρώσεων, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και την αποζημίωση των τελευταίων. Επίσης, αιτήθηκε τη στελέχωση των Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διενέργεια ελέγχων της αγοράς, με στόχο την εντατικοποίησή τους, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά αντίστοιχα φαινόμενα εξαπάτησης παραγωγών, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι και σκοποί της θέσπισης του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ