ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

87lΜια 24χρονη Κινέζα πρόσφατα πήγε στο νοσοκομείο επειδή υπέφερε από ζάλη και ναυτία. Κανείς δεν ήταν όμως προετοιμασμένος για την αιτία της δυσφορίας της. Η κατά τα άλλα υγιής γυναίκα, δεν έχει παρεγκεφαλίδα.

Σωστά διαβάσατε. Η παρεγκεφαλίδα είναι ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου – η ονομασία της σημαίνει «μικρός εγκέφαλος» – και είναι σημαντικότατη για τον έλεγχο των κινήσεων και μερικών γνωστικών λειτουργιών.

Η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου της γυναίκας με το κομμάτι που λείπει είναι η αριστερή στη φωτογραφία που βλέπετε. Δεξιά απεικονίζεται ο φυσιολογικός εγκέφαλος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ζει χωρίς αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή, μας δείχνει πώς προσαρμόζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η γυναίκα ανέφερε ότι είχε κάποια προβλήματα με τον έλεγχο των κινήσεών της. Επίσης, δεν μιλούσε μέχρι την ηλικία των 6 ετών, ούτε περπατούσε μέχρι τα 7 της χρόνια! Μετά όμως…

Η γυναίκα αυτή είναι μόλις μία από τους εννέα ανθρώπους στην ιστορία της ιατρικής που έχουν επιβιώσει χωρίς την παρεγκεφαλίδα. Η πρόγνωση γι ‘αυτήν δεν είναι σαφής, αν και δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι οι άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα, πεθαίνουν νέοι. Είναι όμως ήδη ένα θαύμα που επέζησε μέχρι αυτή την ηλικία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ