Λ. ΜΑΚΡΗΣ: ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

YPEΣύσκεψη στα γραφεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέμα την παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών των δύο Νοσοκομείων, της Λάρισας.

Στην σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Διοικητής της ΥΠΕ κ. Λ. Μακρής συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Γρ. Δασταυρίδης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Ι. Γκογκογιάννης και εκ μέρους των Νοσοκομείων ο Διοικητής του ΠΓΝΛ-ΓΝΛ κ. Αθ. Μητσιός, ο Αν. Διοικητής του ΓΝΛ κ. Θ. Κουτσιανάς, οι Διοικητικοί Διευθυντές και οι υπεύθυνοι των Οικονομικών Τμημάτων.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι τα Νοσοκομεία διαθέτουν επάρκεια πιστώσεων, οι οποίες εγγυώνται και την ασφαλή και την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του esynet, μέχρι και τον μήνα Αύγουστο το ΠΓΝΛ κατέγραψε δαπάνες της τάξης των 24.996.000 Ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός έτους εγκεκριμένος στο 90% ανέρχεται σε 41.036.000 Ευρώ.

Είναι αυτονόητο ότι σήμερα με «αδρανείς» πιστώσεις 16 και πλέον εκατομμυρίων Ευρώ επί του 90% εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ή με 21 εκατ. αδιάθετες ακόμη πιστώσεις επί του 100% του προϋπολογισμού, οι δικαιολογίες για καθυστερήσεις σε παραγγελίες υλικών, επιδιορθώσεις βλαβών κ.ο.κ. προσβάλουν τον φορολογούμενο πολίτη, τον ασθενή, και την ίδια την ΥΠΕ, που φροντίζει για την επάρκεια τους!

Με γραμμική αναγωγή έως τέλους του έτους υπολογίζεται στο 90% του προϋπολογισμού του, το ΠΓΝΛ να έχει υπόλοιπο (αδιάθετο) πιστώσεων της τάξης των 3.542.000 € !

Αν προστεθεί και το υπόλοιπο 10% «μαξιλαράκι» (4.932.000 €) του προϋπολογισμού έτους, τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΓΝΛ, αυτή διαμορφώνεται ως εξής: Με στοιχεία μέχρι και τον μήνα Αύγουστο, οι συνολικές δαπάνες του Νοσοκομείου είναι της τάξης 7.638.000 € επί εγκεκριμένου κατά 90% του ετήσιου προϋπολογισμού  13.630.000 € .

Αυτό σημαίνει ότι, με  γραμμική αναγωγή το οικονομικό έτος θα κλείσει με υπόλοιπο (αδιάθετο) πιστώσεων 2.174.000 €.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της προσθήκης του υπολοίπου 10% του προϋπολογισμού (1.717.000 €) που πρόκειται να εγκριθεί προσεχώς από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Διοικητής της ΥΠΕ ο κ. Λάζαρος Μακρής, με βάση τα παραπάνω στοιχεία υπογράμμισε ότι:

‘’ Η 5η ΥΠΕ με ευθύνη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία διασφαλίζει από το  Υπουργείο Υγείας κάθε φορά πιστώσεις που έχουν ανάγκη τα Νοσοκομεία.

Αυτή είναι δική μας ευθύνη, δική μας αρμοδιότητα και ανταποκρινόμαστε στο έπακρο.

Επειδή όμως η διαχείριση των οικονομικών των Νοσοκομείων είναι μία αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, επισημάνθηκε από την πλευρά μας η ανάγκη επιμελέστερης ακόμη ενασχόλησης των αρμόδιων υπηρεσιών τους, για να εξαλειφθεί οριστικά τα αντιφατικό φαινόμενο, όπου, με διασφαλισμένες πιστώσεις, για λόγους εσωτερικής «ασυνεννοησίας», καταγράφονται πολλές φορές  ελλείψεις σε υλικά ή  καθυστερήσεις σε υπηρεσίες.

Είναι ανεπίτρεπτη η επανάληψη τέτοιων φαινόμενων.’’

Οι Διοικητές των δύο Νοσοκομείων κκ. Αθανάσιος Μητσιός και Θεόδωρος Κουτσιανάς με τους οποίους η ΥΠΕ συνεργάζεται αρμονικά και αποδοτικά, μαζί με τους συνεργάτες τους θα «ακτινογραφήσουν» άμεσα και επακριβώς την κατάσταση που αφορά στα οικονομικά και στις προμήθειες των Νοσοκομείων τους, προκειμένου με την αποτελεσματικότερη διαχείριση, το κάθε Ευρώ να «πιάνει τόπο» και οι ασθενείς να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες που δικαιούνται.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης ειδική αναφορά στην νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020). Ήδη καταγράφονται οι πρώτες ανάγκες των δύο Νοσοκομείων και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα, ώστε εγκαίρως να διεκδικηθούν προς ένταξη νέα έργα τόσο στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας όσο και έργα μεγαλύτερου Προϋπολογισμού στο Κεντρικό Πρόγραμμα Υπουργείων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ