ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟ «STEP-2-SPORT»

κλειστοΣτην Αθήνα φιλοξενήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου STEP-2-SPORT, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe της Ε.Ε., στο οποίο συμμετέχει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η εταιρεία SPPED Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. μαζί με 11 ακόμα εταίρους από 7 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

Το έργο STEP-2-SPORT ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε σχέση με την ενεργειακή θωράκιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο αθλητικές εγκαταστάσεις, που αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού κτιριακού δυναμικού. Οι περισσότερες χτίστηκαν πριν από το 1980 και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν ενεργειακά κριτήρια. Σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να ευθύνονται μέχρι και για το 10% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του κτιριακού τομέα. Το έργο STEP-2-SPORT καλύπτει Ολοκληρωμένες Πρωτοβουλίες, με επίκεντρο την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια, αποσκοπεί στην υποστήριξη της βαθμιαίας ανακαίνισης των υπαρχόντων αθλητικών κτιρίων για την επίτευξη του στόχου της Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΣΜΚΕ). Παράλληλα μέσα από την υλοποίηση του έργου επιδιώκεται ο πολλαπλασιασμός των κτιρίων της Ε.Ε. που διαθέτουν Πιστοποίηση Ενεργειακής Απόδοσης.

Στο έργο συμμετέχουν πιλοτικά εγκαταστάσεις από επτά διαφορετικές χώρες (Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία). Η Ελλάδα συμμετέχει με τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα με το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, το Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων και το Κλειστό Γυμναστήριο Ελευσίνας. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, καθώς και σε αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τις υπόλοιπες χώρες, θα πραγματοποιηθεί Ενεργειακή Επιθεώρηση για τον υπολογισμό της χρήσης ενέργειας του κτιρίου και τον εντοπισμό ευκαιριών ενεργειακής βελτίωσης τους, έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου (Α, Β, C, D, E, F, G), ενώ παράλληλα θα εκπονηθεί συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για τον καθορισμό των μέτρων βελτίωσης που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να μετατραπεί σε Κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και θα επιχειρηθεί η υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στο έργο συμμετέχει η εταιρεία SPPED Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε., ενώ από τις υπόλοιπες χώρες οι : LEITAT TECHNOLOGICAL CENTER, CATALANENERGYINSTITUTEκαι PICH-AGUILERAARQUITECTOSS.L.Pαπό την

Ισπανία, οι IPPOCRATE AS S.r.l. και SAMNITE AGENCY FOR ENERGY & ENVIRONMENT απότηνΙταλία, THE POLISH NATIONAL ENERGY CONSERVATION AGENCY απότηνΠολωνία, BULGARIAN

CONSTRUCTION CHAMBER και ENERGY AGENCY OF PLOVDIV απότηΒουλγαρία, SKANE ASSOCIATION OF LOVAL AUTHORITIES απότηΣουηδίακαι ENERGIA PROPRIA απότηνΠορτογαλία.

Ο Δήμος Φαρσάλων συμμετέχει στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια με το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε ένα σύγχρονο κτίριο και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Στις συναντήσεις το Δήμο Φαρσάλων εκπροσώπησε η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου – Πολιτικός Μηχανικός Ηλέκτρα Θελούρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ