ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΦΩΤΟ)

ποντ3Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης στη Λάρισα το 10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντίων από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και ορχήστρες βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στο κλειστό της Νεάπολης στο οποίο έχουν συρρεύσει Πόντιοι από όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους και το κέφι τους στο να χτυπά στη Λάρισα η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού.

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές, 100 μουσικοί αλλά και μέλη των Δ.Σ. των 431 Ποντιακών Σωματείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας καθώς και φίλοι της διοργάνωσης βρίσκονται στην Λάρισα στο καθιερωμένο ετήσιο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

ποντ2Το δέκατο κατά σειρά και επετειακό φεστιβάλ της Ομοσπονδίας είναι αφιερωμένο στην μνήμη του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφο, Δημήτρη Ψαθά και σε αυτό θα τιμηθεί το συνολικό έργο του αλλά και η προσφορά του στη διάσωση της προσφυγικής μνήμης.

Πολλαπλώς επετειακό το φετινό φεστιβάλ, μνημονεύει την ίδρυση της Π.Ο.Ε και τα δέκα χρόνια πορείας της στην κοινωνία τιμώντας την πορεία αυτήν στο πρόσωπο του πρώτου προέδρου της Ομοσπονδίας, καθηγητού Καρδιολογίας κ. Γεώργιου Παρχαρίδη. Παράλληλα αφιερώνεται το δέκατο αυτό έτος ζωής της Ομοσπονδίας στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη σημερινή εκδήλωση μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ο οποίος ανέφερε τα εξής:

ποντ4“Καλωσορίζουμε στη Θεσσαλία και τη Λάρισα τους 2.500 χορευτές, τους 100 μουσικούς, καθώς και τα μέλη και τους φίλους των 431 Ποντιακών Σωματείων από όλα τα μέρη της χώρας στο καθιερωμένο ετήσιο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Το 10ο κατά σειρά και επετειακό φεστιβάλ της Ομοσπονδίας είναι αφιερωμένο στην μνήμη του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφου, Δημήτρη Ψαθά αλλά και στον αγώνα της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το να θυμηθούμε σήμερα την τραγωδία της γενοκτονίας των Ποντίων, αποτελεί ηθικό, εθνικό και θρησκευτικό χρέος έναντι των Ποντίων πεσόντων, που περιμένουν αναγνώριση και δικαίωση. Ας σταθούμε όλοι μας σήμερα με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων και ας σκεφτούμε το εθνικοθρησκευτικό βάρος το οποίο κληρονομήσαμε. Η θυσία των Ποντίων υπήρξε ευλαβής προσφορά ηρωισμού, βωμός αυτοθυσίας, ενδελέχεια της ανθρώπινης σκέψης και συνείδησης.

Το 10ο φεστιβάλ αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ποντιακό ελληνισμό και εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας νιώσαμε ως καθήκον και υποχρέωση να το υποστηρίξουμε έμπρακτα, θέτοντας το υπό την αιγίδα μας.

Καλή επιτυχία σε όλους”.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ποντ6ποντ5Στο κλίμα του Πανελλαδικού φεστιβάλ θα διοργανωθούν συνοδευτικές αυτού εκδηλώσεις στην πόλη της Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου:

Η έκθεση φωτογραφίας “Ανέσπερος Πέτρα” (Ενότητα Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας) της κυρίας  Λένας Σαββίδου, θα φιλοξενείται στο Θέατρο Ο.Υ.Η.Λ. με στόχο την προβολή του ποντιακού θρησκευτικού πολιτισμού στην τοπική κοινωνία, με έμφαση την μαθητιώσα νεολαία.

Επίσης, τις επόμενες του Φεστιβάλ ημέρες θα ακολουθήσουν προβολές των ταινιών του Δημήτρη Ψαθά, σε διάφορες αίθουσες της πόλης, με οργανωτές τα Ποντιακά Σωματεία της Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ