ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 8ου ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Πας μη Έλλην Βάρβαρος» ή «Πας Έλλην Αγράμματος;»

8οΣήμερα 3 Νοεμβρίου 2014… Σήμερα η μέρα που οι μαθητές ενώνουν τις φωνές τους και αντιστέκονται στην πολιτική που καταπατά τα όνειρα τους, που υπονομεύει το μέλλον τους και καταργεί τα τελευταία ψήγματα αξιοκρατίας της «δημόσιας και δωρεάν» παιδείας. Δημόσια και δωρεάν παιδεία; Ίσως κάποτε αυτή να ήταν η πεμπτουσία της εκπαίδευσης, μα όχι πια. Σήμερα 3 Νοεμβρίου στεκόμαστε μπροστά στο νεόπλασμα της ισοπεδωτικής πολιτικής της χώρας μας, το Νέο Λύκειο.

Τι είναι όμως το Νέο Λύκειο; Το Νέο Λύκειο συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: τράπεζα θεμάτων, στείρα παπαγαλία, ελαχιστοποίηση των μαθημάτων γενικής παιδείας, προώθηση της εξειδίκευσης. Τα αποτελέσματα; Οι μαθητές ωθούνται πια μαζικά ήδη από την Α’ Λυκείου στις αγκάλες της παραπαιδείας – πράγμα απαραίτητο για την επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το δημόσιο σχολείο χάνει το κύρος του, περνά σε δεύτερη μοίρα κι οι οικονομικά ασθενέστεροι μαθητές αποκλείονται από την εκπαίδευση. Πόσοι άλλωστε συμμαθητές μας έμειναν στην ίδια τάξη καθώς δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες απαιτήσεις του Νέου Λυκείου; Το ποσοστό των μετεξεταστέων μαθητών φτάνει στο τερατώδες νούμερο 24%. Η ευγενής άμιλλα μεταβάλλεται σ’ έναν εχθρικό ανταγωνισμό – υπερισχύει εκείνος που πατά επί πτωμάτων.

Κι ο στόχος του; Μα φυσικά η απαξίωση της κριτικής σκέψης και ταυτόχρονα η μετουσίωση του σχολείου σ’ ένα γρανάζι της αγοράς. Έτσι, με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και με το εκπαιδευτικό σύστημα να μην συνδέεται άμεσα με αυτή, γεννιέται το Νέο Λύκειο. Κι έπειτα, το νέο αυτό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι παρά ένας μίμος ξένων συστημάτων που αποτελείται από πολλά παράταιρα μπαλώματα. Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια χίμαιρα να λειτουργήσει αποτελεσματικά;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διανύει μια άσχημη περίοδο, τόσο για την οικονομία όσο και για την ανάπτυξη της. Η εκπαίδευση της νέας γενιάς είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάκαμψη της χώρας, κι ωστόσο είναι εκείνος ο τομέας της εκπαίδευσης που περισσότερο έχει πληγωθεί. Είναι λοιπόν αδύνατο κι ανεπίτρεπτο μια τέτοια εποχή να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στον τυφώνα που έχει ξεσπάσει κι απ’ τον οποίο εμείς οι ίδιοι έχουμε πληγεί. Ο ρόλος του σχολείου ως κύριος διαμορφωτής κριτικής και δημιουργικής σκέψης έχει πια ακυρωθεί. Η γνώση φορμαρίζεται και παραδίδεται στις μάζες κατακρεουργημένη κι εξευτελισμένη. Απ’ τα σχολεία δεν βγαίνουν πια πολίτες, μα εργάτες δίχως καμία απαίτηση – το ιδανικό προσωπικό για να στελεχώσει μεγάλες πολυεθνικές.

Σήμερα 3 Νοεμβρίου 2014 λέμε ΟΧΙ στη βάρβαρη αυτή πολιτική της εκμετάλλευσης. Λέμε ΟΧΙ στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας που προορίζεται μονάχα για λίγους κι εκλεκτούς. Σήμερα οι μαθητές αντιδρούν στην πολιτική της αλλοτρίωσης, της ισοπέδωσης και του αποκλεισμού των οικονομικά ασθενέστερων. Σήμερα φωνάζουμε για τη μόρφωση των νέων, τη δική μας μόρφωση και για το μέλλον της Ελλάδας, το δικό μας μέλλον. Το Νέο Λύκειο μας αφορά όλους. Σήμερα στεκόμαστε μπροστά στην απειλή της δημιουργίας μιας γενιάς που εργάζεται δουλοπρεπώς, έχοντας απολέσει τα δικαιώματα που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν. Σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε σ’ αυτή την πρόκληση, ενωμένοι.

Σήμερα ,Δευτέρα 3 Νοέμβρη 2014, το 8ο Λύκειο τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές του .Τελεί υπό κατάληψη γιατί οι μαθητές του και οι νέοι γενικότερα εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα. Έχουν το δικαίωμα να σκέφτονται , να δημιουργούν και να εκφράζονται , να κάνουν παρέες να ερωτεύονται και πάνω απ’ όλα έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να υποχρεώνονται να καταπιέζουν ό,τι επιθυμούν επειδή κάποιοι τους θεωρούν πειραματόζωα. Το νέο Λύκειο είναι η καταπίεση προσωποποιημένη. Ανταγωνιστικό, εξαντλητικό για τους μαθητές και τις οικογένειες τους οικονομικά και ψυχολογικά και καταστροφικό για τη σκέψη και τη συνείδηση των μαθητών. Πολλοί από τους μαθητές λόγω του οικονομικού κόστους και της σκληρότητας του ανταγωνισμού καταφεύγουν στα ήδη διαλυμένα από τα κυβερνητικά μέτρα ΕΠΑΛ ενώ πολλοί θεωρούν την όλη προσπάθεια μάταιη και παρατούν το σχολείο. Θέλουμε ένα σχολείο που είναι για όλους και δεν αποκλείει κανένα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα σχολείο που θα βάζει την αξιοπρέπεια και τη μόρφωση των πολλών πάνω από από τα κέρδη των λίγων. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και δε θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας. Γι ‘αυτό αιτούμαστε και διεκδικούμε:

1)Άμεση κατάργηση του νέου Λυκείου και των συνιστωσών του και τερματισμό της εισαγωγής των κανόνων της αγοράς μες την εκπαίδευση. Το σχολείο υπάρχει για να μορφώνει και όχι για να αποβλακώνει και διαχειρίζεται τους μαθητές σαν οικονομικούς αριθμούς.

2)Την στήριξη των διδασκόντων στον αγώνα των μαθητών. Όσο δεν ενωνόμαστε για να διεκδικήσουμε θα είμαστε απλά πιόνια στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Ας κάνουμε των αγώνα των μαθητών αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας.

neolaia.e-dromos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ