ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΑ  ΛΕΞΙΚΑ Η ΛΕΞΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αφιέρωμα στο Μεγάλο Πόλεμο στο ΔΩΛ

06s13xarakotama-thumb-largeΈνας Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου έγραψε για την ταινία “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο που γυρίστηκε το 1930 σε σκηνοθεσία Λούις Μάιλστοουν “Μια ταινία που πρέπει να μεταγλωττιστεί σε όλες τις γλώσσες και να παίζεται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες μέχρι να διαγραφεί από τα  λεξικά η λέξη ΠΟΛΕΜΟΣ”. 

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρεμάρκ στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία θα διαβαστούν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τους 8.000.000 νεκρούς και τους 21.000.000 τραυματίες είναι μια πένθιμη ιστορία στη λάσπη και τη φρίκη των χαρακωμάτων που πήρε συμβολικές διαστάσεις ενός τεράστιου και δαιδαλώδους ομαδικού τάφου. Ο πόλεμος είναι ένα σφαγείο Ο θάνατος πιο ισχυρός από το καθήκον είναι η μοναδική ζοφερή πραγματικότητα του πολεμιστή.

Η Λάρισα είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας μας που παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για το Μεγάλο Πόλεμο. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Οφείλουμε να θυμόμαστε για να διδασκόμαστε από τα λάθη μας.

Στο πολυθέαμα που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημώνθα μιλήσει για την εύθραυστη περίοδο και τη φρίκη του πολέμου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας.

Ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης θα “ντύσει” με μουσική τις σκηνές από μάχες και καταστροφές που θα προβάλλονται από το σχετικό ντοκιμαντέρ του ΒΒC που  παραχώρησε το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής.

O Κώστας Λαμπρούλης και το Σ. Μου.Θ. θα ζωντανέψουν σε μορφή θεατρικού αναλογίου το συγκλονιστικό έργο του Ίρβιν Σόου “Θάψτε τους νεκρούς”.

Η Μπέττυ Μαγρίζου θα διαβάσει αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του Στρατή Μυριβήλη “Η Ζωή εν Τάφω” και του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ “Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπο”.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

Κείμενα-επιμέλεια: Βαγγέλης Κολώνας.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ