Η ΕΚΘΕΣΗ «1ο PLASTS» ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΦΛΩΡΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ CASK GALLERY

κασκΗ τέταρτη από τις πέντε κυλιόμενες ατομικές εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CASK_up, «1ο plasts» της Σοφίας Αρβανίτη-Φλώρου εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στις 9.00’ μ.μ., στο χώρο της CASK gallery. Με την έναρξη της φετινής εκθεσιακής περιόδου, πέντε νέοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουν το έργο τους, υπό την μορφή κυλιόμενων ατομικών εκθέσεων, με διάρκεια δύο εβδομάδων η κάθε μία.

Με αφετηρία τη συλλογιστική που υποστηρίζει ότι η σύγχρονη κρίση έχει τις ρίζες της στην πόλη και ειδικά στην έντονη αστικοποίηση, το έργο μου θεματολογικά εστιάζει στην οργάνωση του αστικού χώρου, με σαφείς αναφορές στην «εντός πλαισίου» και «υπό όρους» συστημική μορφή του.

Η αφαιρετική “γεωγραφική” απεικόνιση και η σχηματική αναπαραγωγή ενός πολεοδομικού κώδικα, με λογική και εσωτερική συνάφεια, επιδιώκει να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει τοπία αστικά , πλασμένα με διασταυρούμενες και διαγραφόμενες γραμμές και σημειακές επαναλήψεις.

Η τοποθέτηση σε ένα χώρο ψηφίδων, δομημένο όπως ένας κάναβος, παραπέμπει στην οργανωμένη ρύθμιση των αστικών δραστηριοτήτων και τις διατάξεις τους μέσα στον αστικό χώρο, και τα χωρικά σχήματα οργάνωσης.

Το συνεκτικό υπόβαθρο του αστικού ιστού αποτυπώνεται-πλάθεται μέσω ενός πρωτόγονου δομικού υλικού όπως ο πηλός -χώμα και νερό – για να υπογραμμιστεί η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του χωροχρόνου σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία , την πρώτη κατασκευαστική ύλη και τις αρχέγονες ανάγκες-επιθυμίες.

Η έμμεση αναφορά στους πρωτόπλαστους (πηλός) και στο φαλλικό στοιχείο παραπέμπει στη γονιμότητα και στην δημιουργία, ανατρέποντας τον ορθολογισμό που επιχειρεί να επιβάλλει τον εγκλωβισμό σε οριοθετημένα πλέγματα, υποκατάστατα των μηχανισμών κοινωνικής ρύθμισης.

Η μορφοποίηση του πηλού καθώς πρωτοπλάθεται και βγαίνει από το χώμα-έδαφος, αποκτά ξεχωριστές φορμαλιστικές και μορφοπλαστικές ιδιότητες.

Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο, από το 2009 έως το 2014.Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, workshops καθώς και σε εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ