Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΡΝAΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ”

αγοραΑνακοίνωση καταγγελία κατά του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου για την απόφασή του να διοργανώσει νυχτερινό άνοιγμα των καταστημάτων την παραμονή της γιρτής του πολιούχου Αγίου Γεδεών στις 29 Δεκεμβρίου εξέδωσε ο σύλλογος υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων του νομού. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Καταγγέλλουμε τον Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου για την απόφασή που πήρε, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη θα είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα από τις 21:30 το βράδυ!!!, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Γεδεών.

Καταθέτουμε την κάθετη διαφωνία μας με αυτές τις μεθοδεύσεις που υποχρεώνουν τους εμποροϋπαλλήλους να ξεροσταλιάζουν όρθιοι από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και σε κάποιες περιπτώσεις χαράματα της επομένης.

Ειδικότερα για την περίοδο αυτή των εορτών, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το λεγόμενο “εορταστικό ωράριο”, στο οποίο φέτος δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται και δυο Κυριακές 14 Δεκέμβρη και 21 Δεκέμβρη, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων αποκλείει χιλιάδες συναδέλφους μας από την οικογενειακή και προσωπική ζωή, έστω το αναφαίρετο δικαίωμα όλων αυτών των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήδη πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα που αφορούν και στο χρόνο εργασίας και στην κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική ζωή.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες και Έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως, όσο και να διευρυνθεί το ωράριο, όσα “event” και να πραγματοποιήσουν μπορεί να φέρουν κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, πελάτες όμως όχι. Η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες των εορτών δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών. Γνωρίζουν πως όλα αυτά εξυπηρετούν μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τους ίδιους.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή Τυρνάβου να πάρει θέση για αυτήν την εξέλιξη. Να μην στηρίξει τις μεθοδεύσεις του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου που οδηγούν τους  εργαζόμενους στο εμπόριο να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα και να καταδικάσει την απόφαση αυτή.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους του Τυρνάβου να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα και τους καλούμε να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Μόνιμη σταθερή δουλειά  για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο. 8ωρο, 5θήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό, που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη την εβδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ