ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ανακοίνωση των αιρετών στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας Παναγιώτη Ρεμπάπη τακτικού και Δημήτρη Κοντελέ αναπληρωματικού μέλους

ΕΚΠΑΙΑπό την 1η Γενάρη του 2015 αναλαμβάνουμε καθήκοντα, σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, ως αιρετοί εκπρόσωποι σας στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας (τακτικός και αναπληρωματικός).
Οι 12 θέσεις -που μαζί συνδιαμορφώσαμε πριν τις εκλογές- για τη στάση που πρέπει να έχουμε  στα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελούν για μας δέσμευση.

Πάνω στις θέσεις αυτές θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα καθενός και καθεμιάς συναδέλφου χωρίς διακρίσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον εκπαιδευτικό, τη δημόσια εκπαίδευση και ευρύτερα την κοινωνία.

Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες αυτής της χώρας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βάρβαρη πολιτική που εκπορεύεται από την τρόϊκα  (Ε.Ε – Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ.) και τις εγχώριες κυβερνήσεις με  στόχο την αποδόμηση του όποιου κοινωνικού κράτους, την πλήρη ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη λεηλασία του εισοδήματός μας  και τη φτωχοποίηση μας αλλά και την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ίδιου του σχολείου, που μετατρέπεται –με όχημα και την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση σε σχολείο-επιχείρηση υποταγμένο στη λογική της αγοράς και των ποσοτικών δεικτών. Ένα σχολείο του φόβου και της ανασφάλειας.

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση,  θα είμαστε παρόντες στους αγώνες, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών μέσα στο ΠΥΣΔΕ αλλά κυρίως έξω από αυτό, μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων.

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι

O θεσμός των αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αιρετοί εκπρόσωποί τους υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους αποτρέποντας αδικίες σε βάρος τους, υπηρετούν τις θέσεις του κλάδου και συνεργάζονται στενά με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

Τα αιρετά μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων:

  • Έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στη πράξη, πολλές φορές ενάντια και σε εγκυκλίους, λύσεις υπέρ των συναδέλφων. Σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των εργαζομένων ψαλιδίζονται καθημερινά με νόμους, εγκυκλίους και διατάγματα πάσης φύσεως, η καταγγελία τους και η πάλη για την ανατροπή τους πρέπει να δίνεται  και μέσα από τα Υ.Σ.
  • Οφείλουν να δίνουν καθημερινούς και πολυδιάστατους αγώνες μέσα στα Συμβούλια, για να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την ευθυκρισία και ανεξαρτησία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από τον κυβερνητικό έλεγχο.
  • Έχουν υποχρέωση να ελέγχουν και εν τέλει να καταγγέλλουν τις τυχόν αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες της διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της, οι οποίοι όταν αυθαιρετούν καλλιεργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Δεν πρέπει να διαπλέκονται με την Κυβερνητική-Κομματική εξουσία, γιατί η διαπλοκή αυτή τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα αποστασιοποίησης και ανεξάρτητης έκφρασης.
  • Οφείλουν να είναι δίπλα στους μαχόμενους καθηγητές, στους συλλόγους των καθηγητών και στα συνδικαλιστικά τους όργανα και να λειτουργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του κλάδου.

Η ενημέρωση και η βοήθεια στο συνάδελφο για να διεκδικήσει ότι του ανήκει είναι υποχρέωση του Αιρετού και όχι “εξυπηρέτηση” του συναδέλφου ή της συναδέλφισσας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ