ΜΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ

ΔΕΥΑΛΜε αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην δημάρχου Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη για το θέμα της αγοράς ομολόγων από τη ΔΕΥΑΛ, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Με ενδιαφέρον και έκπληξη παρατηρούμε τον πρώην δήμαρχο, να προσπαθεί να βρει απαντήσειςστην πολιτική κριτική που του ασκήσαμε για τη διαχείριση των οικονομικών της  ΔΕΥΑΛ. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά, που τον κατηγορούμε (και όχι μόνο εμείς)ότι στρογγυλεύει πράγματα και καταστάσεις προσπαθώντας να ξεφύγει από την ουσία.

Στην περίπτωση, όμως της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Η ιδιοκτησιακή λογικήκαι πρακτικήστην άσκηση της εξουσίας και στη διαχείριση των χρημάτων των Λαρισαίων, αφού γι’ αυτό συζητάμε, συνοδεύτηκαν και με σημαντικές οικονομικές απώλειες για την Επιχείρηση. Οι αποφάσεις μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων, για αγορά,το 2009, ομολόγων ύψους 21 εκατ. ευρώ χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, είναι αδιαμφισβήτητη και αναδεικνύει ακριβώς τις καθεστωτικές λογικές που διαπερνούσαν τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης πως  οι οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΥΑΛ εξαιτίας εκείνης της απόφασης,   ανέρχονται σήμερα στα 13 εκατ. ευρώ περίπου!

Είναι προφανές, πως με τον τρόπο που επέλεξε να απαντήσει ο πρώην δήμαρχος, παρά την προσπάθειά του να θολώσει, με διάφορους απίθανους τρόπους τα νερά, επιβεβαιώνει πλήρως , την απολύτως εύστοχη κριτική που του ασκήσαμε αλλά και τις δίκαιες πολιτικές ευθύνες που του αποδώσαμε, αφού παραδέχεται ότι οι αποφάσεις για την αγορά των ομολόγων, λαμβάνονταν  χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.

Αυτές τις καθεστωτικές αντιλήψεις καταδίκασαν οι Λαρισαίοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. Κατά πολλούς καταδικάστηκαν και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε περισσότερο, παρά να διαβεβαιώσουμε τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους, πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά: «Όλα στο φως».

Σε ότι αφορά στη ΔΕΥΑΛ, διαβεβαιώνουμε τους Λαρισαίους, πως παρά την οικονομική απώλεια από την υπόθεση των ομολόγων,  παραμένει μια ισχυρή και απολύτως υγιής επιχείρηση. Γι αυτό άλλωστε η νέα δημοτική αρχή, αποφάσισε να μειώσει σημαντικά το τιμολόγιο του νερού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε μια προσπάθεια ανακούφισης χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι βαθιά πεποίθησή μας, πως μια δημοτική επιχείρηση, είναι πρωτίστως «δημοτική», άρα ανταποδοτική και μετέπειτα «επιχείρηση».Η ΔΕΥΑΛ, με διασφαλισμένη και εγγυημένη την οικονομική της πορεία μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναμόρφωση της πόλης και τους Δήμου μας, όπως το έκανε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Λάρισα (αποχετευτικό σύστημα, αντιπλημμυρική θωράκιση κ.α.)

Πιστεύουμε βαθύτατα πως μια τόσο μεγάλη και υγιής δημοτική επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑΛ, δεν θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο μέλημά της τη δημιουργία τεράστιων αποθεματικών, που να μεταφέρονται από τράπεζες σε τράπεζες ή να επενδύονται σε διάφορα ομόλογα, αλλά την εξεύρεση του σημείου ισορροπίας μεταξύ της εγγυημένης οικονομικής ασφάλειας της επιχείρησης  στο μέλλον και της αύξησης του ανταποδοτικού της έργου, για όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Σε ότι αφορά σε όλα τα υπόλοιπα που σκέφτηκε να επικαλεστεί ο πρώην δήμαρχος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έχουμε να πούμε μόνο πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Διαβεβαιώνουμε τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους, πως δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις βασικές μας αρχές και αξίες: Διαφάνεια παντού, για όλους και για όλα. Ολες οι αποφάσεις μας, τόσο στο Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΛ κινήθηκαν και κινούνται πάντα με κανόνες διαφάνειας και απόλυτης νομιμότητας. Αλλωστε αυτό που όλοι, πλέον,  αντιλαμβάνονται είναι το νέο ύφος και ήθος με το οποίο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και η νέα δημοτική αρχή  διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Δήμου. Σε αυτό το δρόμο,  θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ