ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ

laografikoΤο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχει στη 10η Πανελλήνια Γεωργική Κτηνοτροφική Περιβαλλοντική Έκθεση που πραγματοποιείται στο σκεπαστό εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Παπανδρέου στη Νεάπολη. Το θέμα της έκθεσης του Μουσείου είναι: Η μετακινούμενη κτηνοτροφία από τη θεσσαλική πεδιάδα  προς τα ορεινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Στο θεσσαλικό χώρο την κτηνοτροφία ασκούν κατά παράδοση οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, ενώ με μικρής κλίμακας κτηνοτροφία ασχολούνται και  οι μόνιμα εγκαταστημένοι ορεινοί πληθυσμοί. Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Κουπατσαραίοι, Αρβανιτόβλαχοι, νομάδες και ημινομάδες, είναι οι ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες που μέσω της μετακινούμενης κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων διαχειρίζονται τα γαλακτοκομικά και τα άλλα προϊόντα της ζωοκομίας. Μέχρι τα μέσα του 20ού αι., κατοικούν το χειμώνα στις πεδιάδες και το καλοκαίρι στα ορεινά.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου και σχετικά αντικείμενα από τις συλλογές του, με κεντρικό την τσαντήρα, πρόχειρη τέντα που έστηναν οι κτηνοτρόφοι για τη διανυκτέρευσή τους κατά τη μετακίνηση.

Η διάρκεια της έκθεσης  είναι από 11-15 Φεβρουαρίου και οι ώρες:

Καθημερινά: 10.00-14.00 και 17.00-22.00

Σαββατοκύριακο: 10.00-22.00

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ