“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΓΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ” Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

TELEYTAIOTANGO520_bΜια από τις σπουδαιότερες ταινίες του ερωτικού κινηματογράφου, και ταυτόχρονα μια από τις καθοριστικότερες στιγμές στην καριέρα του Μάρλον Μπράντο, “Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι” του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, προβάλλει την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Ταινία που δίχασε την εποχή που προβλήθηκε καθώς από τη μία προωθούσε την ελευθερία στο σεξ και από την άλλη εξαγρίωσε τις φεμινίστριες που πίστευαν ότι στην ταινία η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως κατώτερο ον προορισμένο για να ικανοποιεί τις… ορέξεις των αντρών.

Όπως και να ‘χει, η ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δεκαετία που γυρίστηκε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία της αλλά και με τις σπουδαίες ερμηνείες.

Το “Tελευταίο Ταγκό στο Παρίσι” έχει χαρακτηριστεί ως “η πιο αμφιλεγόμενη ταινία στο είδος της”. Με  δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ – Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Μπερνάντο Μπερτολούτσι) και Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Μάρλον Μπράντο) – και σεξουαλική ένταση που ξεχειλίζει σε κάθε πλάνο, αυτό το κλασικό αριστούργημα σόκαρε μια ολόκληρη γενιά και άλλαξε τη μορφή της τέχνης του ερωτικού κινηματογράφου.

Υπόθεση:

Ένας μεσήλικας προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργώντας μια σχέση καθαρά σαρκική με μια άγνωστη νεαρή, σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. Μια σπουδαία καταγραφή της απώλειας και της ανθρώπινης δύναμης της αυτοσυντήρησης και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στον ανομολόγητο κόσμο του αρσενικού ψυχισμού και της επιθυμίας. Ρεσιτάλ ηθοποιίας του Μάρλον Μπράντο και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Μαρίας Σνάιντερ.

Σκηνοθεσία:Μπερνάντο Μπερτολούτσι

Παίζουν:Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν Πιερ Λεό

Χώρα παραγωγής: Ιταλία & Γαλλία

Έτος παραγωγής : 1972

Έγχρωμο

Διάρκεια:127΄.

Ακατάλληλο

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ