ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

ΝΕΡΟΣε εφαρμογή μπαίνει το Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Υδάτων για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού κατ’ οίκον. Το σχέδιο προβλέπει απλές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό ενός νοικοκυριού πετυχαίνουν εξοικονόμηση νερού που φτάνει και το 30% της κατανάλωσης.

Η υιοθέτηση ενός απλού Σχεδίου Δράσης για την Εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον μπορεί να μειώσει τη σημερινή πίεση στους υδατικούς πόρους τουλάχιστον κατά 10%.

Τα μέτρα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχουν θεσμικό, κανονιστικό, οικονομικό και επιδεικτικό χαρακτήρα:

Μέτρο 1ο: Υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες με την τροποποίηση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων.

Μέτρο 2ο: Χρήση των ομβρίων υδάτων για πότισμα ή άλλες δευτερεύουσες χρήσεις, σε περιοχές προτεραιότητας, με την υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών.

Μέτρο 3ο: Παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε παλιές κατοικίες, σε περιοχές προτεραιότητας.

Μέτρο 4ο: Θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σήματος Εξοικονόμησης Νερού για τον βασικό κτηριακό εξοπλισμό.

Μέτρο 5ο: Προαγωγή και ενίσχυση Πιλοτικών Έργων για την επέκταση της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης νερού σε κτήρια (επαγγελματικά και δημόσια) και την ενεργή συμμετοχή των Επιχειρήσεων Ύδρευσης με σχετικές τοπικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα υπάρχουν και συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση νερού οι οποίες φαίνονται παρακάτω:

enhmer_fyllad_Page_2

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ