ΑΝΤΕΡΣ ΜΠΡΕΙΒΙΚ: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟ

009Ένα νέο βιβλίο σχετικά με τη ζωή του Αντερς Μπρέιβικ σκιαγραφεί με αδρές γραμμές τόσο την σκοτεινή παιδική ηλικία του Νορβηγού μακελάρη, όσο και την βαθύτατα δυσλειτουργική σχέση με την ίδια του τη μητέρα.

Στο βιβλίο «Ένας από εμάς: η ιστορία του Άντερς Μπρέιβικ και η σφαγή στη Νορβηγία» (One Of Us, The Story Of Anders Breivik And The Massacre In Norway) της Ασνε Σάιερσταντ, περιγράφεται ένα τρόπον τινά «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» μάνας και γιου.

Ο Μπρέιβικ μεγάλωσε σε ένα εύπορο προάστιο του Όσλο. Ο πατέρας του εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών κι η οικογένεια μετακόμισε στην πρεσβεία της Νορβηγίας στο Λονδίνο. Αλλά μετά από έξι μήνες, η μητέρα του δεν άντεξε, πήρε τον γιο της και την ετεροθαλή αδερφή του και επέστρεψαν στο Όσλο.

Τότε ήταν που η Βένκε αποφάσισε πως δεν μπορούσε να ασχολείται επτά ημέρες την εβδομάδα με τον γιο της, οπότε τα Σαββατοκύριακα τον άφηνε σε ένα νεαρό ζευγάρι.

«Κάποτε [η μητέρα του] ρώτησε το ζευγάρι αν ο Αντερς μπορούσε περιστασιακά να πιάνει το πέος του άνδρα, κάτι που θεωρούσε ως εξαιρετικά σημαντικό για τη σεξουαλικότητα του γιου της», αναφέρεται στο βιβλίο.

Η Σάιερσταντ που για την συγγραφή του βιβλίου διενήργησε μια σειρά από συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένης της εκλιπούσας μητέρας του μακελάρη, υποστηρίζει πως η σχέση τους κινούταν στα όρια της αιμομιξίας.

Η Βένκε Μπρέιβικ, που πέθανε το 2013 από καρκίνο, είχε παραδεχτεί πως είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον γιο της όταν αυτός ήταν τεσσάρων ετών, ενώ κοιμόταν μαζί του στο ίδιο κρεβάτι.
Ωστόσο, η σχέση μάνας και γιου έγινε ακόμη πιο οιδιπόδεια όταν ο Αντερς έγινε 20 ετών: η μανά του είχε πάρει διαζύγιο από τον διπλωμάτη πατέρα του και δεν είχε σταθερό σύντροφο. Τότε ο γιος προθυμοποιήθηκε να την ανακουφίσει κάνοντας της δώρο έναν… δονητή. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά τη ρώτησε επανειλημμένα «αν τον έχει χρησιμοποιήσει καθόλου»!

Κι αν υπήρχαν αμφιβολίες για το ταραγμένο ψυχολογικό παρελθόν του Μπρέιβικ, ήρθε και η αποκάλυψη για το οικογενειακό ψυχιατρικό ιστορικό ως κερασάκι στην τούρτα: Σύμφωνα με το βιβλίο, τόσο η μητέρα του, όσο και η γιαγιά του έπασχαν από σχιζοφρένεια.

Θυμίζουμε πως στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Μπρέιβικ τοποθέτησε βομβιστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, Όσλο. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ατόμων.

Στη συνέχεια, μετέβη στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, παριστάνοντας τον αστυνομικό, όπου πραγματοποιώντας μια μαζική σφαγή πυροβόλησε μέχρι θανάτου 69 ακόμη άτομα, πριν τελικά συλληφθεί από τις νορβηγικές αρχές.

Τον Αύγουστο του 2012 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «δημόσιος κίνδυνος», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ