ΜΗΝ  ΣΠΑΤΑΛΑΣ  ΤΟ  ΝΕΡΟ  ΣΗΜΕΡΑ,  ΓΙΑ  ΝΑ  ΜΗΝ  ΤΟ  ΣΤΕΡΗΘΕΙΣ  ΑΥΡΙΟ

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών στη διαχείριση του φυσικού αγαθού με αφορμή την παγκόσμια μέρα νερού από το δήμο Τυρνάβου και τη ΔΕΥΑΤ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMε αφορμή την Παγκόσμια μέρα για το νερό 22/3/2015, οι Επιτροπές  παιδείας του  Δήμου Τυρνάβου σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ έχουν προγραμματίσει επισκέψεις σε όλα τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου για να συζητήσουν με τους μαθητές το επίκαιρο θέμα της αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι επισκέψεις άρχισαν την Πέμπτη 19 Μαρτίου από το Δαμάσι. Στο Δελήχειο Ίδρυμα συγκεντρώθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού όπου με πραγματικό ενδιαφέρον παιδιά και εκπαιδευτικοί  παρακολούθησαν την ενημέρωση  για τη σωστή διαχείριση του νερού αλλά και την ποιότητα του νερού στο Δήμο μας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στα Πλατανούλια και στα Δέντρα όπου και εκεί οι μαθητές των σχολείων μέσα στο δικό τους χώρο άκουσαν για την αειφορία  αυτού του πολίτιμου αγαθού του νερού. Εδώ μαθητές και δάσκαλοι μας εξέπληξαν με την δουλειά που έκαναν πριν την επίσκεψή μας με ζωγραφιές και σκίτσα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα «στολίσουν» το χώρο της ΔΕΥΑΤ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτις επισκέψεις προλόγιζε η Πρόεδρος της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Χαρίκλεια Σουρλαντζή-Ζαχαράκη και ο κ. Σταύρος Τσαγκαράκος ήταν ο κύριος ομιλητής εκ μέρους της ΔΕΥΑΤ. Στις επισκέψεις παρευρίσκονταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τάχας.

Την Παρασκευή οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στα σχολεία του Αμπελώνα και της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές  καθώς και εδώ τα παιδιά έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές για το νερό  και τα μηνύματα  που πέρασαν στα παιδιά πραγματικά ήταν υπέροχα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτο πρώτο Δημοτικό τα παιδιά έφτιαξαν και δικό τους ερωτηματολόγιο!! Στο Τρίτο Δημοτικό όπου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χρυσοβέργης και η Πρόεδρος του Δημοτικής Κοινότητας κ. Τασούλα Νταλαμπέκα τα παιδιά κατέπληξαν με τις κατασκευές τους και τις ζωγραφιές τους αλλά και με τα ποιήματα για το νερό!!

Τα παιδιά του Γυμνασίου –Λυκείου ρώτησαν και ενημερώθηκαν για το πώς γίνεται η χλωρίωση  στο νερό για την ποιότητα του νερού αλλά και για το όραμα της ΔΕΥΑΤ για την περιοχή τους.  Έμαθαν επίσης ότι τα έργα για το βιολογικό καθαρισμό θα συνεχιστούν και ότι το έργο αυτό θα τελειώσει!

Όλα  τα παιδιά είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που τους είχε δοθεί  συμμετέχοντας έτσι σε μια έρευνα της ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στα σχολεία του Τυρνάβου

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε επιστολή που υπογράφουν Ο πρόεδρος της  ΔΕΥΑΤ και δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης  Σαρχώσης, η ρόεδρος της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Χαρίκλεια Σουρλαντζή-Ζαχαράκη και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτριος Κουτσίνας αναφέρονται τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Η Παγκόσμια αυτή ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό της ζωής, που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος ανεπάρκειας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο, καθιστά πλέον αδύνατη την αειφορία του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα μεγάλα ερωτήματα  α) αν “είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; και  β) με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;” μας οδήγησαν στις σκέψεις ότι με την συμμετοχή, τον προβληματισμό και την ενημέρωση των μαθητών αλλά και όλων μας, θα οδηγηθούμε, στη σωστή διαχείριση του νερού.

Πιστεύουμε ότι μέσα στα σχολεία και με την συμμετοχή των μαθητών γίνεται η καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας μας.

Προτείνουμε λοιπόν, να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση-ενημέρωση από εμάς και στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τυρνάβου (ΔΕΥΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ) σε κάθε σχολείο.

Πριν από αυτή την εκδήλωση όμως, θέλουμε αρχικά τα παιδιά να απαντήσουν σ ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι ανάλογο με την ηλικία τους και ζητούμε από εσάς την βοήθεια σας, με την συμμετοχή κάθε δασκάλου και καθηγητή στο «φιλτράρισμα» των απαντήσεων των μαθητών, ανά τμήμα τάξης και την παράδοσή όλων των παραπάνω στη ΔΕΥΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, την ημέρα της ενημέρωσης-εκδήλωσης σε κάθε σχολείο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπίσης θέλουμε να δοθεί σαν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά του νηπιαγωγείου, της 1ης και της 2ας δημοτικού, η δημιουργία ζωγραφιάς, ενώ στα παιδιά των επόμενων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και μόνο της 1ης και της 2ης λυκείου, η δημιουργία είτε ζωγραφιάς, είτε σκίτσου.

Οι δημιουργίες των παιδιών, που θα γίνουν σε σχολική ώρα, επιθυμούμε να είναι αναρτημένες στους χώρους του σχολείου που θα λάβει χώρα η ενημέρωση-εκδήλωση και να παραμείνουν και μετά αναρτημένες, έτσι ώστε το μήνυμα της συμμετοχικής δράσης να παραμένει επίκαιρο, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σαν θέμα δημιουργίας προτείνουμε το:  “Μία  σκέψη  για  το  Νερό”.

Πιστεύοντας στην θετική σας ανταπόκριση και συμμετοχή σας στην παραπάνω εκδήλωση-ενημέρωση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Μπορεί για πολλούς το νερό να είναι άφθονο. Όμως θα πρέπει  να γνωρίζουμε ότι παλιότερα τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα.

Οι άνθρωποι το κουβαλούσαν -με δυσκολία τις περισσότερες φορές- από τις πηγές, τις βρύσες ή τα πηγάδια.

Ακόμα και σήμερα το νερό είναι σπάνιο σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, όπως σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Σε χώρες μακρινές, για παράδειγμα σε χώρες της Αφρικής, οι άνθρωποι στερούνται ακόμα κι ένα ποτήρι νερό να πιουν.

Κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Νερού, για να θυμόμαστε όλοι ότι το νερό είναι πολύτιμο κι όχι ανεξάντλητο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ