ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Το ζήτημα των παιδικών σταθμών πέρασε από… 40 κύματα, ωστόσο η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί και προχωράμε στον προγραμματισμό μας, καθώς 25 παιδικοί σταθμοί με 2.000 παιδιά ενταγμένα στο δυναμικό τους αποτελούν σημαντικό κομμάτι των δομών του δήμου».

Δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους τόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, όταν μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους  αναφέρθηκαν στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και την θετική εξέλιξη στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε ανακοινώθηκε ακόμη  η πιλοτική λειτουργία 3 παιδικών σταθμών κατά το μήνα Αύγουστο, καθώς και η πιλοτική λειτουργία άλλων 3 σταθμών,  με δυνατότητα ανταπόκρισης σε 150 αιτήσεις, κατά τις απογευματινές ώρες της ημέρας «… με στόχο τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, αλλά χωρίς να παραβιασθούν σε καμία  περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις για τα πιλοτικά προγράμματα και την εφαρμογή τους θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μ. Τρίτης.

Αυτά που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη συνοψίζονται στα παρακάτω:

Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας «άλλης πολιτικής» στη πόλη μας.  Μιας άλλης πολιτικής που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δικτύου υποστηρικτικών δομών, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει όχι μόνο βασικές ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και όλων των πολιτών.

Έχουμε δεσμευτεί δημόσια ότι σ΄ αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να είμαστε συνεπείς, ειλικρινείς και συγκεκριμένοι. Έχουμε δεσμευτεί δημόσια ότι το εγχείρημα της επικαιροποίησης, αναμόρφωσης και εξειδίκευσης περαιτέρω του προγράμματός μας χρειάζεται την γνώμη όλων των πολιτών, των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των επιστημόνων.

Γνωρίζετε ήδη πως αυτό το διάστημα των  επτά περίπου μηνών που αναλάβαμε κατορθώσαμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να καλύψουμε ουσιαστικά το σύνολο των αιτήσεων (1800 παιδιά). Και αντιμετωπίσαμε από την πρώτη μέρα μια κατάσταση τραγική όπου το μόνιμο προσωπικό δεν υπερβαίνει το 50% του απολύτως αναγκαίου αριθμού παιδαγωγών, αλλά και βοηθητικού προσωπικού! Ξεπεράσαμε με πολύ δυσκολία τα προβλήματα. Καλύψαμε σε μεγάλο βαθμό τα κενά που υπήρχαν στο προσωπικό. Και προστατεύσαμε το δημόσιο χαρακτήρα των παιδικών σταθμών της πόλης μας. Και συνεχίζουμε μια παράδοση προσφοράς  στις οικογένειες της πόλης που τους έχει καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών.

Παράλληλα έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις που δείχνουν και τις διαθέσεις της νέας δημοτικής αρχής: πλήρης απαλλαγή από τα τροφεία των οικονομικά ασθενέστερων, στήριξη των απολυμένων των Σ/Μ Λάρισα, συνεργασία με τη ΘΕΣ Γάλα, διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, ένταξη επιπλέον 200 παιδιών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μη καταβολή πια προκαταβολικά τροφείων δύο μηνών, αλλά ούτε  χρημάτων για χαρτικά, έναρξη προσπάθειας για τη δημιουργία Σχολής Γονέων.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Για τη βελτίωση και αναμόρφωση του προγράμματος με στόχο τη στήριξη του προσωπικού και την καλλίτερη συνεργασία με τους γονείς. Όπως :

1)      Την πιλοτική λειτουργία Παιδικών Σταθμών για τον μήνα Αύγουστο.

2)      Σχεδιασμός απογευματινής λειτουργίας μικρού αριθμού Παιδικών Σταθμών με κύριο στόχο την υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας, με την προϋπόθεση ύπαρξης ικανού αριθμού προσωπικού στην πρωινή ζώνη.

3)      Συνεργασία με τον κ. Λάκη Κουρετζή και την ομάδα του για την εισαγωγή του θεατρικού παιχνιδιού στο πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών.

4)      Στήριξη του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών και σε θέματα δυναμικής ομάδας – συνεργατικής λειτουργίας, αλλά και σε ζητήματα της ειδικότητάς τους με επιμορφωτικά προγράμματα (για μάγειρες,παιδαγωγούς κ.λ.π.).

Σ΄ αυτά τα πλαίσια υπάρχει ήδη συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας,  εθελοντές Ψυχολόγους και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων..

5)      Οργάνωση προγραμμάτων Σχολών Γονέων με συμμετοχή των γονέων σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς.

6)      Ενίσχυση της θεατρικής παιδείας των παιδιών με δωρεάν παραστάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς , σε συνεργασία με τον ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ , θεατρικά  εργαστήρια και παιδαγωγούς της Πόλης μας.(τρείς (3) παραστάσεις κάθε χρόνο για όλους τους παιδικούς σταθμούς).

7)      Προετοιμασία για την οργάνωση διαδικασίας μοριοδότησης για την ένταξη των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς-στη νέα χρονιά- με βάση γνωστά και αντικειμενικά κριτήρια.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ