ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΟΥΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες επικίνδυνων και αιματηρών συγκρούσεων στα βόρεια σύνορά μας, στο Κουμάνοβο των Σκοπίων που υπήρξε πεδίο συγκρούσεων και στο πρόσφατο παρελθόν μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων της περιοχής, αλλά τότε οι συγκρούσεις αυτές δεν γενικεύτηκαν και έληξαν χωρίς συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κρατιδίου.

Τις τελευταίες ημέρες όμως νέες αιματηρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην ίδια περιοχή και αυτή τη φορά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενίκευσης αυτών των συγκρούσεων και εκφράζονται φόβοι για μια ντεφάκτο διχοτόμηση των Σκοπίων σε μια προσπάθεια των αλβανών εθνικιστών που συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα φροντίζουν να προβάλουν τις αξιώσεις τους για τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας.

Γνωστοί για τις αλυτρωτικές τους τάσεις οι Αλβανοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να προκαλούν εντάσεις στην πολύπαθη βαλκανική μέσω του αμερικανονατοΪκού προτεκτοράτου του Κοσσόβου που είναι ο πυρήνας δράσης των ακραίων εθνικιστών οι οποίοι ονειρεύονται τη μεγάλη Αλβανία. Δυστυχώς αυτή τη φορά έχουν σύμμαχό τους και τον ηγέτη της Αλβανίας Εντι Ράμα ο οποίος για να ξεπεράσει εσωτερικά προβλήματα έχει αναπτύξει μία ρητορική που βρίσκει σύμφωνους τους ακραίους εθνικιστές του Κοσσόβου, που έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

Την ίδια ώρα όμως τον αλυτρωτισμό των αλβανών ευνοούν και τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ βλέποντας ότι επιχειρείται μία σημαντική διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, αλλά και σε σημαντικό μέρος της Κεντρικής Ευρώπης μέσω των αγωγών φυσικού αερίου και ειδικά με την κατασκευή του νέου αγωγού που θα περνά από Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία Ουγγαρία, αναζητούν τρόπους να εμποδίσουν μια τέτοια προοπτική και ο πλέον προσφιλής τους τρόπος είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αδιαφορώντας αν αιματοκυλούν και πάλι τα Βαλκάνια οι ΗΠΑ θέτουν υπεράνω όλων τα συμφέροντά τους, αψηφώντας και αυτόν ακόμη τον κίνδυνο ενίσχυσης σημαντικών μουσουλμανικών πυρήνων στα Βαλκάνια όταν είναι ο γνωστό ότι η ρητορική των τζιχαντιστών βρίσκει ευήκοα ώτα στο Κόσσοβο, την Αλβανία αλλά και στη μουσουλμανική κοινότητα των Σκοπίων.

Ισως έφτασε η ώρα για την ελληνική διπλωματία να αναλάβει ενεργό ρόλο και μέσα από τα διεθνή φόρα που μετέχει να απαιτήσει τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ