ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΑΚΑΡΕΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ!

Για χρόνια οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το 10-20% του πληθυσμού έχει κάποια ακάρεα που ζουν στα πρόσωπά τους. Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύεται στο PLoS 1 διαπίστωσε τώρα ότι δύο είδη άκαρεων – τα Demodex folluculorum και Demodex brevis – ζουν στους πόρους του 100% του πληθυσμού. Ναι: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα συγγενή της αράχνης και του τσιμπουριού που περνούν ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους στο πρόσωπό μας.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες έψαχναν για αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ξύνοντας τα λιπαρά σημεία στη μύτη μας ή ξεφλουδίζοντας το δέρμα μας, αλλά δεδομένου ότι πολλά από τα ακάρεα είναι βαθιά μέσα στους πόρους, δεν τα έβρισκαν πάντα. Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει αναζήτηση του DNA των ακάρεων.

Αν και τα παραπάνω ακούγονται αηδιαστικά, τα περισσότερα από αυτά τα ακάρεα είναι αβλαβή, εκτός από ένα μικρό ποσοστό που προκαλούν ροδόχρου ακμή και βλεφαρίτιδα ή φλεγμονή των βλεφαρίδων.

Οι επιστήμονες ακόμα εξακολουθούν να προβληματίζονται για το πώς συνέβη αυτή η εκτεταμένη μόλυνση. Επειδή τα δύο είδη των ακάρεων δεν σχετίζονται μεταξύ τους, υποψιάζονται ότι ζουν σε εμάς για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να παράσχουν ενδείξεις για την ανθρώπινη μετανάστευση και εξέλιξη – έτσι θα υπάρχει και κάτι …θετικό για τα αραχνοειδή που ζουν στο πρόσωπό μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ