ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ ΜΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Οι μεγαλύτεροι στον κόσμο υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες – πηγές γλυκού νερού για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους – εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με τα νέα δορυφορικά δεδομένα της NASA που δίνουν την πιο λεπτομερή εικόνα μέχρι στιγμής των ζωτικών αποθεμάτων νερού που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της Γης.

21 από τους 37 μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες του κόσμου – σε περιοχές από την Ινδία και την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία – έχουν περάσει το σημείο ανατροπής της βιωσιμότητάς τους, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο νερό αφαιρέθηκε, παρά αντικαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ανακοίνωσαν ερευνητές την Τρίτη.

Δεκατρείς υδροφόροι ορίζοντες μειώθηκαν σε τέτοια ποσοστά που κατατάσσονται στην πιο προβληματική κατηγορία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμο πρόβλημα που είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η εξάρτηση από τους υδροφορείς μεγαλώνει.

Οι επιστήμονες από καιρό είχαν την υποψία ότι οι άνθρωποι κακοποιούν βάναυσα τους υδροφορείς του κόσμου, αλλά τα δεδομένα της NASA ήταν η πρώτη λεπτομερής αξιολόγηση που αποδεικνύει ότι σημαντικότατοι υδροφορείς αγωνίζονταν για να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της γεωργίας, της αύξησης του πληθυσμού, και τις βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη,» δήλωσε ο Jay Famiglietti, ανώτερος επιστήμονας του νερού στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

The Washington Post

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ