ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΗ

 

Με σύνθημα «Τα δικά μας ΟΧΙ δεν σταμάτησαν στις 5 Ιούλη, γιατί δεν επιτρέπουμε σε κανένα να τα ερμηνεύει κατά πως θέλει» τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας καλούν το λαό της Λάρισας σε συγκέντρωση & πορεία, σήμερα Τετάρτη 15 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία μπροστά από τα δικαστήρια.

Στο κάλεσμα της Αντιρατσιστικής αναφέρονται τα εξής:

«Το συντριπτικό ΟΧΙ του 62% του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ήταν μια εμφατική απάντηση στην οικονομική, πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία της ΕΕ και του ΔΝΤ, των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, της Δεξιάς και των λοιπών «ευρωπαϊστών», που επιστράτευσαν κάθε μέσο για να πείσουν ότι ψηφίζαμε για «παραμονή ή έξοδο από την ευρωζώνη και το ευρώ». Ήταν μια εκκωφαντική «κραυγή» αξιοπρέπειας, ένα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ», ένα ΟΧΙ στις μνημονιακές πολιτικές συνέχισης της λιτότητας και της εξαθλίωσης του λαού, ένα αποφασιστικό βήμα υπέρβασης του φόβου.

Η χαρά όμως κράτησε λίγο. Το ίδιο βράδυ, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του έσπευσε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα σαν «μη εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ» εκλαμβάνοντάς το ως «ισχυρό εργαλείο για καλύτερη διαπραγμάτευση». Προχώρησε βέβαια και σε ένα βήμα παραπέρα. Κάλεσε τους χαμένους του δημοψηφίσματος, τους πολιτικούς εκφραστές του ΝΑΙ, να καθορίσουν την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Η πρώτη πράξη αυτοαναίρεσης της ίδιας της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα είχε γίνει παράλληλα με την απαρχή ενός «πραξικοπήματος» απέναντι στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Η επίκληση της υπέρβασης ενός πλασματικού «εθνικού διχασμού» μέσω της «εθνικής ομοψυχίας» υπό την σκέπη του Προέδρου της δημοκρατίας, δεν μπορεί να κρύψει τις υπαρκτές και εντεινόμενες κοινωνικές αντιθέσεις και την τοποθέτηση του κόσμου με βάση την ταξική θέση και τις ανάγκες του.

Από κει και πέρα η πορεία θυμίζει «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Από το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, την ψήφιση στη βουλή της εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση πάνω σε ένα επαίσχυντο κείμενο, μέχρι τη διαδικασία εξευτελισμού και ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο, με την αποδοχή μιας τραγικής συμφωνίας που δεν χωράει στο μυαλό και των πιο ένθερμων υποστηρικτών του «έντιμου πλην σκληρού» συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση με την απόφαση της αυτή και όσα δρομολογεί τις επόμενες μέρες, πήρε σαφή θέση. Αποδεχόμενη το «πραξικόπημα» των «εταίρων», ξεδιπλώνει το δικό της πραξικόπημα απέναντι στη λαϊκή βούληση, εγκαινιάζοντας ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Η τοποθέτηση αυτή, ανεξάρτητα από προθέσεις, δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική, τις αξίες και τα προτάγματα της Αριστεράς. Ταιριάζει στην «αριστερά» της ήττας και των συμβιβασμών. Η κοινωνική αριστερά, η πλειοψηφία των «από τα κάτω» μπορούν και οφείλουν να πάρουν οριστικό διαζύγιο από το σύνδρομο της «Βάρκιζας» παίρνοντας τη ζωή και την τύχη στα χέρια τους αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα εθνικιστές και φασίστες που θα διεκδικούν πλέον αντιμνημονιακή «αποκλειστικότητα»

Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις εξεύρεσης κοινοβουλευτικών «συμμαχιών» για να μπει ταφόπλακα στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, όλοι εμείς έχουμε χρέος να βγούμε ξανά στους δρόμους, να δυναμώνουμε τις αντιστάσεις μας, να διευρύνουμε τις ρωγμές στο έτσι κι αλλιώς εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, να επιμείνουμε σ΄ ένα ακόμη πιο δυνατό ΟΧΙ.

ΟΧΙ σε κάθε μνημονιακή συμφωνία.

ΟΧΙ στα πραξικοπήματα των «θεσμών» και της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία

ΟΧΙ στην αποδοχή του χρέους, στην πειθάρχηση και την υποταγή στις πολιτικές παραπέρα φτωχοποίησης. εξαθλίωσης και πετάγματος στον Καιάδα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας

Δεν διαπραγματευόμαστε τις ανάγκες μας, δεν παζαρεύουμε την ήττα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ