Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ

Υπάρχει τέλεια ηλικία για να παντρευτεί κανείς; Μια μελέτη λέει οτι θα μπορούσε και να υπάρχει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nicholas Wolfinger, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ανέλυσε δεδομένα από το 2006 έως και το 2010 από την National Survey of Family Growth, η πιθανότητα να πάρει κάποιος διαζύγιο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία που ήταν όταν παντρεύτηκε.

“Κάποιος που παντρεύεται στα 25 έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να πάρει διαζύγιο από κάποιον που παντρεύεται σε ηλικία 20 ετών”.

«Τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια απλά δεν έχουν την ωριμότητα, τις δεξιότητες αντιμετώπισης και την κοινωνική υποστήριξη που χρειάζεται για να έχουν έναν επιτυχημένο γάμο. Μπροστά στα συζυγικά προβλήματα ρουτίνας, οι έφηβοι και οι νέοι 20 και κάτι χρόνων, στερούνται τα μέσα που απαιτούνται για θετικό  αποτέλεσμα στη λύση διαφωνιών.”

Αλλά, ενώ η σημασία του να μην παντρεύεται κανείς πολύ νέος, δεν είναι κατ ‘ανάγκην κάτι καινούργιο, ο Wolfinger βρήκε κάτι περίεργο να συμβαίνει όταν παντρεύεται κάποιος γύρω στα 32:

Η πιθανότητα του διαζυγίου αυξάνεται κατά 5% με κάθε χρόνο που περνάει! DIVORCE]

Αλλά τα συμπεράσματα του Wolfinger για τη σχέση μεταξύ ηλικίας και γάμου -κατά πάσα πιθανότητα- δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ κυριολεκτικά.

Ωριμότητα και ηλικία δεν είναι πάντα τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα όπως προτείνουν τα συμπεράσματά του. Άλλωστε η συναισθηματική ωριμότητα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο: Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που λέμε οτι «δεν θα μεγαλώσει ποτέ», ή κάποιον άλλο που θεωρούμε ότι είναι «πιο ώριμος από την ηλικία του.»

Εκτός από το παραπάνω, υπάρχουν και οι πιθανές διαφορές στην ωριμότητα μεταξύ των δύο φύλων. Μία βρετανική μελέτη που έγινε το 2013, διαπίστωσε ότι οι άνδρες φθάνουν σε συναισθηματική ωριμότητα στα 43 τους χρόνια, 11 ολόκληρα χρόνια μετά τις γυναίκες, που φτάνουν σε συναισθηματική ωριμότητα σε ηλικία 32 ετών.

Επιπλέον, η νέα γενιά σαφώς επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με το θεσμό του γάμου, αφού η μέση ηλικία γάμου αυξάνεται σταθερά – από το 2013, και είναι 27 για τις γυναίκες και 29 για τους άνδρες, ενώ το 1990 η μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες ήταν τα 23 χρόνια και τα 26 για τους άνδρες. Σήμερα επίσης, πολλοί νέοι επιλέγουν να διατηρήσουν τη σχέση τους τελείως εκτός γάμου.

Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, στο να καθυστερεί κάποιος την απόφασή του για γάμο, υπάρχουν ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 των ΗΠΑ, το μέσο εισόδημα μιας μορφωμένης (με πανεπιστημιακό πτυχίο) γυναίκας που παντρεύτηκε στα 30 της είναι 56% υψηλότερο από ό, τι μιας γυναίκας που παντρεύτηκε πριν την ηλικία των 20. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας και η οικονομική επιτυχία μιας γυναίκας είναι αρκετά ισχυρά κίνητρα για να καθυστερήσουν το γάμο. Προσοχή όμως στην …καταδικασμένη -για κάποιο λόγο- ηλικία των 32 ετών!.

Αν μη τι άλλο, οι πιο πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι ίσως θα πρέπει κάποιος να εστιάζει περισσότερο στο αν αισθάνεται έτοιμος να παντρευτεί ή όχι, και όχι στην ηλικία.

Βέβαια, το να παίρνει κάποιος μια βιαστική απόφαση για γάμο, ποτέ δεν είναι καλή ιδέα – ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ