ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ;

Έχετε ποτέ ξυπνήσει από ένα όνειρο, ξύνετε το κεφάλι σας, και αναρωτιέστε τι στο καλό πραγματικά σημαίνει;

Ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Carl Jung ανέλυσε 20.000 όνειρα κατά τη διάρκεια της ζωής του και διατύπωσε τη θεωρία ότι τα όνειρα ήταν το κλειδί για την κατανόηση της ψυχής. Οι μελετητές και επαγγελματίες που ακολουθούν τη σχολή σκέψης του πιστεύουν στη θεραπεία που εστιάζει στο ασυνείδητο αντί για το συνειδητό κόσμο, και εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τι τους λένε τα όνειρά τους.

“Τα όνειρα είναι ένα παράθυρο στο ασυνείδητο μέρος της ψυχής μας. Μπορείτε να εξαγάγετε έναν πλούτο σημαντικών πληροφοριών που πρόκειται να σας βοηθήσει να είστε πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο εξελιγμένοι ως άτομα.”

Αν ονειρεύεστε ότι είστε έγκυος …

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι υπάρχει κάποιου είδους νέα ζωή μέσα σας, ότι υπάρχει μια νέα ενέργεια μέσα σας, ότι υπάρχουν νέες ιδέες μέσα σας. “Ίσως θα έχετε την ευκαιρία μέσα από κάποιου είδους αναγέννηση να κινηθείτε προς μια εντελώς νέα κατεύθυνση. Ρίχνετε το δέρμα σας, και μετατρέπεστε σε μια διαφορετική πτυχή της ζωής σας.

Αν ονειρεύεστε τον/την πρώην σας …

Αν βλέπετε όνειρα σχετικά με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε το πρόσωπο αυτό είναι αντιπροσωπευτικό μιας συγκεκριμένης πτυχής τους εαυτού σας. Έτσι, αν βγαίνατε με κάποιον/α και αρχίσετε να τον/την ονειρεύεστε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε: «Τι αντιπροσωπεύει για εμένα αυτό το πρόσωπο; Τι είδους προσόντα έχει; Τι μου θυμίζει;» Στην πραγματικότητα ονειρεύεστε πτυχές του δικού σας εαυτού – είναι αντανακλαστικό και όχι κυριολεκτικό το όνειρο που βλέπετε. Εάν ο/η πρώην σας φιλοσοφούσε περισσότερο τα πράγματα, και τον/την ονειρεύεστε, αυτό συμβαίνει επειδή νιώθετε ότι αυτό το κομμάτι του δικού σας εαυτού χρειάζεται περισσότερη προσοχή, περισσότερη καλλιέργεια.

Αν ονειρευτείτε ότι σας πέφτουν τα δόντια …

Αυτό το όνειρο είναι ένα αρχέτυπο, που βλέπουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από διαφορετικούς πολιτισμούς και υπόβαθρα.

Σκεφτείτε τι αντιπροσωπεύουν τα δόντια που πέφτουν. Αρχικά μεγαλώνουν όταν είμαστε βρέφη, και πέφτουν όταν από παιδιά προχωράμε προς την εφηβεία, και στη συνέχεια βγαίνουν και πάλι. Τα δόντια που πέφτουν αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική περίοδο στη ζωή μας. Αν περνάτε από κάποια φάση στη ζωή σας, όπου υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή που σας προκαλεί άγχος, τότε θα δείτε αυτό το όνειρο. Είναι ένα σημάδι ότι ωριμάζετε, εξελίσσεστε, αλλάζετε.

Αν βλέπετε όνειρο για το θάνατο …

Βλέπουμε το θάνατο με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο που βλέπουμε και την ανάδυση νέας ζωής. Συμβολικά, μιλάμε για κάποια πτυχή του εαυτού μας που πεθαίνει. – Κάποια περσόνα που είχαμε υιοθετήσει για λίγο, που δεν μας εξυπηρετεί πια, και κινούμαστε πλέον προς διαφορετική κατεύθυνση. Ίσως αφήνουμε την παλιά δουλειά μας ή αλλάζουμε σπίτι. Ίσως μόλις χωρίσαμε και θρηνούμε γι αυτό. Τα όνειρα για το θάνατο αφορούν στην πραγματικότητα μια πτυχή του εαυτού μας που αφήνουμε να φύγει.

Εάν βλέπετε συνεχώς τον ίδιο εφιάλτη …

Σε όλη τη ζωή μας, βιώνουμε αρνητικά πράγματα που τα εσωτερικεύουμε δημιουργώντας υποκείμενα συναισθηματικά τραύματα. Το ανθρώπινο μυαλό είναι διαβόητο για την διατήρηση αυτών των αναμνήσεων μέσα του, αντί να ξεφορτώνετε τα τραύματα που έχουν δημιουργήσει. Και αυτή η συνεχής καταπίεση βρίσκεται στη ρίζα των επαναλαμβανόμενων εφιαλτών.

Όταν κρατάμε μέσα μας αυτή την τραυματική ενέργεια, συχνά θα εμφανίζεται στα όνειρά μας. Αν αρχίσουμε να ονειρευόμαστε ένα συγκεκριμένο πράγμα ξανά και ξανά ή έχουμε παρόμοιους τύπους ονείρων, είναι ουσιαστικά η ψυχή μας, που μας λέει: «Σε παρακαλώ δώσε προσοχή σε μένα. Σε παρακαλώ κοίταξε με. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να απελευθερωθεί μέρος αυτής της αρνητικής ενέργειας, επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλη και πολύ επιβλαβής, και αν δεν προσέξεις, θα υπάρξουν συνέπειες.» Βλέπουμε συνέχεια το ίδιο όνειρο, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας.

Αν ονειρεύεσαι ότι έχεις εξωσυζυγική σχέση …

Πρόκειται για ανεντιμότητα, όχι όμως απέναντι σε κάποιον άλλον, αλλά απέναντι στον εαυτό σας. Υπάρχει κάτι που «πνίγετε» μέσα σας ή δεν δίνετε την απαραίτητη προσοχή, ή παραπλανάτε συνειδητά τον εαυτό σας. Το τμήμα της απιστίας αντιπροσωπεύει τη σχέση σας με την ψυχή σας. Είστε άπιστος κυρίως στις δικές σας ανάγκες.

Αν βλέπετε όνειρα με ζώα …

Παρόμοια περίπτωση με την απώλεια των δοντιών. Τα ζώα είναι επίσης αρχέτυπα. Διαφορετικά ζώα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Πάρτε τα φίδια ως παράδειγμα: Τι μύθους έχετε διαβάσει για τα φίδια; Τι σημαίνουν τα φίδια για εσάς; Τα φοβάστε; Τα βρίσκετε ενδιαφέροντα; Όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικό να εξεταστούν. Σε μυθολογικό επίπεδο, τα φίδια μπορεί να αντιπροσωπεύουν την εξαπάτηση, την αναγέννηση, τη δύναμη και άλλα μαγικά ή μυστικιστικά στοιχεία. Ψάξτε ένα ένα τα επίπεδα, και δείτε τι θα ανακαλύψετε.

Αν ονειρεύεστε το σχολείο ή την εργασία …

Όταν βλέπετε σε όνειρο ότι δεν είστε προετοιμασμένος για ένα τέστ, ή πάτε αργά στη δουλειά σας, ή είστε απροετοίμαστος για μια συνάντηση, όλα αυτά είναι όνειρα που δείχνουν ότι είστε ευάλωτος/η. Πρόκειται για τον φόβο των ανθρώπων που βλέπουν ποιοι πραγματικά είναι, ο φόβος των ανθρώπων που βλέπουν τις πτυχές του εαυτού τους που ίσως δεν θέλουν να παρουσιάσουν, και αυτό είναι τρομακτικό.

Αν και μπορεί να συμπεριφερόμαστε με ειλικρίνεια στα επαγγελματικά περιβάλλοντα, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να φορούν κάποιου είδους μάσκα, που καλύπτει πτυχές της persona τους από τους εργοδότες τους, τους συναδέλφους τους, τους καθηγητές τους, αλλά ακόμη και τους συμμαθητές τους. Η σκέψη του να χάσουμε αυτή την προστατευτική μάσκα, να απογυμνωθούμε, μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι, όπως ακριβώς αν καθόμασταν σε μια τάξη μόνο με τα εσώρουχα μας.

Αν ονειρεύεστε άγριες περιπέτειες …

Αυτά είναι υπέροχα όνειρα. Πρόκειται για την παιδική ενέργεια μέσα σου που κάνει την εμφάνισή της. Ως  παιδιά έχουμε περιπετειώδες πνεύμα, δεν αναλύουμε πολύ τα πράγματα, ενεργούμε παρορμητικά και ζούμε σε αυτό το σχεδόν φανταστικό κόσμο. Ίσως θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του εαυτού σας και να το γαλουχήσετε – να γίνετε πιο παρορμητικοί. Ίσως εργάζεστε πάρα πολύ σκληρά, αλυσοδεμένοι στο γραφείο σας με τις προθεσμίες να σας κυνηγούν, με αποτέλεσμα το παιδί μέσα σας να έχει παραμεληθεί και να πρέπει να βγει έξω να παίξει.

Αν ονειρεύεστε φαγητό…

Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που λιμοκτονεί σε εσάς, ή εάν το όνειρό σας αφορά σπατάλες, ή τι είναι αυτό που υπερκαλύπτεται στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Ας πούμε ότι είστε εργασιομανής. Το όνειρο θα έλεγε τα εξής: καταπίνω πάρα πολύ ενέργεια από τη δουλειά και νιώθω φουσκωμένος/η, και δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο στη ζωή μου. Αν το όνειρο αφορά τον περιορισμό του φαγητού ή το ότι δεν έχετε αρκετό φαγητό, τότε πρέπει να σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά λαχταράτε; Σκεφτείτε ποιο μέρος του εαυτού σας λιμοκτονεί και χρειάζεται τροφή.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα πολύ έντονο όνειρο, σημειώστε το γρήγορα μόλις ξυπνήσετε – ακόμα κι αν είναι μια απλή εικόνα – αφιερώστε λίγα λεπτά και σκεφτείτε τι προσπαθεί να σας πει η ψυχή σας. Είτε πρόκειται για κάτι θετικό ή αρνητικό, συναρπαστικό ή τρομακτικό, καλό ή κακό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μάθετε για τον εαυτό σας στην πιο αγνή του μορφή και να επωφεληθείτε από αυτό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ