ΔΙΠΛΗ ΣΕΛΗΝΗ: ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015;

Είναι αλήθεια ότι ο Άρης θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη, που θα φαίνεται σαν να έχει το ίδιο μέγεθος με τη Σελήνη στο νυχτερινό ουρανό, έτσι ώστε να μοιάζουν με δύο φεγγάρια μαζί;

Αυτή η ιστορία κυριαρχεί στα social media πάνω από μια δεκαετία. Η πρώτη φορά που έγινε δημοφιλής ήταν το 2003, όταν ο Άρης πέρασε σε απόσταση 56327040 χιλιομέτρων από τη Γη, στις 27 Αυγούστου του ίδιου έτους, η πλησιέστερη προσέγγιση του πλανήτη στη Γη σε περίπου 60.000 χρόνια.

Εκείνη την εποχή, ο κόκκινος πλανήτης εμφανίστηκε έξι φορές μεγαλύτερος και 85 φορές πιο φωτεινός στον ουρανό τη νύχτα από ό, τι συμβαίνει συνήθως, αλλά με τίποτα κοντά στο μέγεθος της Σελήνης. “Στον γυμνό οφθαλμό, ο Άρης θα φαίνεται σαν ένα φωτεινό κόκκινο αστέρι, μια κεφαλή καρφίτσας φωτός, και σίγουρα δεν θα είναι τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος,” σημείωνε η NASA αποκαλύπτοντας τη φάρσα.

Παρ ‘όλα αυτά, η ιστορία έχει γραφτεί στη συνείδηση ​​του κοινού. Μια αναζήτηση στο Google για “διπλό φεγγάρι”, δίνει μέχρι και 136 εκατομμύρια αποτελέσματα, ενώ μια δημοσίευση στο Facebook για το ίδιο θέμα έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 950.000 φορές.

Το blog Earthsky που αναφέρεται σε θέματα αστρονομίας, λέει ότι η αναζήτηση πληροφοριών για το διπλό φεγγάρι εκτοξεύτηκε στα ύψη πρόσφατα, καθιστώντας το θέμα αυτό του blog το πιο δημοφιλές την περασμένη εβδομάδα.

Οι συγγραφείς του blog χρησιμοποιούν απλές μαθηματικές πράξεις για να εξηγήσουν τι συμβαίνει:

“Όπως φαίνεται από τη Γη … η διάμετρος του Άρη είναι περίπου 1 / 140ο της διαμέτρου της πανσελήνου,” εξηγεί το EarthSky.org. «Θα έπρεπε να παραταχθούν  140 πλανήτες με το μέγεθος του Άρη πλάι-πλάι, για να έχουν διάμετρο ίση με της Σελήνης.”

Έτσι, ακόμη και όταν γίνεται μια τέτοια εξαιρετικά στενή προσέγγιση στη Γη, όπως το 2003, ο Άρης δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο, το μέγεθος της Σελήνης.

Θα αποθαρρύνει η εξήγηση αυτή τις λεγεώνες των οπαδών στο Facebook που κοινοποιούν συνεχώς και με μανία την εντυπωσιακή φωτογραφία –επάνω- με τα δύο φεγγάρια;

Θα πρέπει απλώς να περιμένουμε να δούμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ