ΜΗ ΚΟΙΤΑΤΕ, ΑΛΛΆ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ!

Ποιο από τα παρακάτω δεν υπάρχει: α. πυρηνική καταστροφή, β. ρύπανση, γ. σοβαρές αλλαγές στην τοπογραφία της Γης, ή δ. ανεξέλεγκτο σεξ των φυτών;

Πρόκειται για ερώτηση παγίδα, αφού ΟΛΑ υπάρχουν, και είναι προϊόντα της ανθρώπινης ανευθυνότητας!

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Trends in Ecology & Evolution του Πανεπιστημίου της Υόρκης, ο βιολόγος Chris Thomas αναφέρει ότι η σημερινή Ανθρωπόκαινος Εποχή  – δηλαδή η εποχή που σύμφωνα με τους επιστήμονες οι άνθρωποι άρχισαν μαζικά να γαμούν τον πλανήτη (δικά τους λόγια, όχι δικά μας) –  έχει πράγματι επιφέρει ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης ανάμεσα στα φυτά.

Η πορνεία στη χλωρίδα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ώστε, σύμφωνα με τον Thomas, περισσότερα νέα είδη φυτών έχουν σκάσει επάνω στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων, από όσα έχουν εξαφανιστεί.

«Η υποβοηθούμενη από τους ανθρώπους, κυκλοφορία των φυτών, των ζώων, και των μικροβίων σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους αιώνες, καταστρέφοντας τα γεωγραφικά όρια μεταξύ των ειδών, που εμφανίζουν ελλιπή γενετικά εμπόδια ως προς την αναπαραγωγή και, ως εκ τούτου, διαμορφώνοντας το σκηνικό για μια μαζική αύξηση στα επίπεδα της υβριδοποίησης, “γράφει ο Thomas.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα νέα είδη δεν πρόκειται να επιβιώσουν:

Η πλειοψηφία αυτών των νέων φυτών υπάρχουν μόνο σε ιδιαίτερα τροποποιημένα περιβάλλοντα (π.χ., στους κήπους ή αρόσιμες καλλιέργειες), αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μειώνουν τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από άλλα φυτά (π.χ., μέσω ειδικών ζιζανιοκτόνων, ή προσθήκη λιπασμάτων), να εξουδετερώνουν τους φυσικούς εχθρούς τους (π.χ., μέσω εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων) και να διασπείρουν τους σπόρους τους (π.χ., μέσω συγκομιδής ή σποράς).

Αποτελούν ένα σύνολο ειδών και άλλων γενετικά διακριτών μορφών -των τελευταίων 300 ετών- στα οποία υπάρχει μεγάλη αλληλοεξάρτηση με τους ανθρώπους, στην περίπτωση τουλάχιστον των περισσότερων κηπευτικών. Περίπου το 14% του συνόλου των φυτών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, και οι τιμές είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί  περισσότερο κατά τη διάρκεια της Ανθρωποκαίνου, αλλά και να αυξηθούν περαιτέρω με την εισαγωγή της γενετικής τεχνολογίας.

Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι λειτουργούμε ως προξενητές φυτών (ή νταβατζήδες ή σωματέμποροι, ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο αυτο-απέχθειας).

Σίγουρα, καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη, και ναι, έχουμε δείξει  κραυγαλέα περιφρόνηση για την ατμόσφαιρα της Γης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει και μια σεξουαλική επανάσταση – στα φυτά!

Μπράβο μας…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ