ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ «ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ» ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «επαναφορά» της νόσου της πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη.

Όπως γνωστοποιήθηκε δύο παιδιά στη νοτιοδυτική Ουκρανία παρέλυσαν από πολιομυελίτιδα, γεγονός που αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου στην Ευρώπη από το 2010 και συνιστά οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψή της.

Η νόσος εκδηλώθηκε επειδή μόνο τα μισά παιδιά της χώρας έχουν εμβολιασθεί κατά της πολιομυελίτιδας. Ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασής της εντός συνόρων είναι υψηλός, ενώ λιγότερο υψηλός καταγράφεται για τις γειτονικές χώρες: Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων.

Αν και περίπου 90% των μολύνσεων πολιομυελίτιδας δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, τα προσβληθέντα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων, εάν ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Η νωτιαία πολιομυελίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ασύμμετρη παράλυση που συχνότερα περιλαμβάνει τα πόδια.

Η πολιομυελίτιδα υπήρχε εδώ και χιλιάδες έτη αθόρυβα ως ενδημικό παθογόνο μέχρι το 1880, όταν άρχισαν μεγάλες επιδημίες να εμφανίζονται στην Ευρώπη: αμέσως μετά, η εκτεταμένη επιδημία εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων της νόσου επετεύχθη στη δεκαετία του ’50 με την κυκλοφορία των εμβολίων πολιομυελίτιδας.

altsantiri.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ