Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ …ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ!

Οι Ινουίτ, που διατρέφονταν κυρίως με φάλαινες, φώκιες και ψάρια, σπάνια πάθαιναν καρδιακές προσβολές, και οι ερευνητές -στη δεκαετία του 1970- υπέθεσαν οτι τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, τους προστάτευαν ενάντια στα εμφράγματα, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Αλλά δεκαετίες αργότερα αναρωτιόμαστε αν τα χάπια ιχθυελαίου που πολλοί παίρνουν, ίσως θα έπρεπε να πεταχτούν στο νεροχύτη.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αναφέρει αυτό που οι  Times αποκάλεσαν «ενδιαφέρουσα νέα τροπή» στην ιστορία των ωμέγα-3 λιπαρών.

Κατά την ανάλυση του DNA 191 κατοίκων της Γροιλανδίας σχεδόν εξ ολοκλήρου καταγωγής Ινουίτ, οι επιστήμονες βρήκαν γενετικές παραλλαγές που μπορούν να τους βοηθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λίπους, χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Οι γενετικές τους μεταλλάξεις τους βοηθούν να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της ινσουλίνης και της LDL χοληστερόλης, αναφέρει το Reuters.

Οι Times σημειώνουν ότι οι Ινουίτ με δύο αντίγραφα του παραλλαγμένου γονιδίου ήταν κατά μέσο όρο 2,5 εκατοστά κοντύτεροι και ζύγιζαν  4,5 κιλά λιγότερο  από εκείνους που δεν είχαν το παραλλαγμένο γονίδιο.

Οι γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να έγιναν 20.000 χρόνια πριν, «ρυθμίζουν το ποσό των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των ωμέγα-6s που μπορεί να παράγει ο οργανισμός με φυσικό τρόπο», λέει ο Rasmus Nielsen, που έκανε την έρευνα.

Αυτό είναι «ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα μέχρι σήμερα γενετικής προσαρμογής σε μια συγκεκριμένη δίαιτα,» προσθέτει.

(Και εμείς αναρωτιόμαστε: ΑΝ οι γενετικές μεταλλάξεις ΄που προκάλεσε η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προστάτευαν τους Ινουίτ από τα εμφράγματα, και όχι η ίδια η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ώρα που γινόταν, τότε εμείς τί κάνουμε; Τρώμε πολλά μέχρι να …μεταλλαχτούμε σε …20000 χρόνια;)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ