Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στους πεζοδρόμους του δήμου Τυρνάβου το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το νέο κανονισμό λειτουργίας των πεζοδρόμων σε όλο το δήμο.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει απαγορεύσεις και περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων, συγκεκριμένες διαδικασίες για την πραγματοποίηση εργασιών  αλλά και πρόστιμα για τους παραβάτες:

Άρθρο 1ο

Περιοχή ισχύος και σκοπός

α. Ο παρών κανονισμός αναφέρεται σ’ όλους τους πεζοδρόμους του Δήμου Τυρνάβου και περιλαμβάνει τους κανόνες κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σ’ αυτούς.

β. Ο παρών κανονισμός αποσκοπεί στην εξασφάλιση άνετων συνθηκών κυκλοφορίας για τους πεζούς και στην εξυπηρέτηση των αναγκών προσπελάσεως και τροφοδοσίας.

Άρθρο 2ο

Οδοί κυκλοφορίας πεζών (πεζόδρομοι)

α. Οι οδοί που χαρακτηρίζονται ως πεζόδρομοι, προορίζονται για την αποκλειστική χρήση των πεζών, για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων προς και από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων ιδιοκτησιών ως και για οχήματα εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε είσοδο πεζόδρομου ειδική πινακίδα αναγγέλλει τη χρήση του δρόμου και προειδοποιεί για τον τρόπο λειτουργίας του.

β. Στους πεζοδρόμους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση:

Όλο το 24ωρο:

Η κυκλοφορία των οχημάτων παροχής πρώτων βοηθειών, των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς, των απορριμματοφόρων του Δήμου, των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των οχημάτων των Οργανισμών Κοινής ωφέλειας, του οχήματος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης, καθώς και νεκροφόρων οχημάτων.

Η διέλευση των ποδηλάτων από τους πεζοδρόμους με ταχύτητα που δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κίνησης των πεζών. Τα ποδήλατα θα μπορούν να σταθμεύουν στους πεζοδρόμους σε προκαθορισμένους χώρους, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των πεζών ή των οχημάτων που θα διέρχονται απ’ τους πεζοδρόμους.

Όλο το 24ωρο με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής ισχύος:

Η κίνηση οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις οικοσκευών από ή προς την περιοχή μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων, τροφοδοσίας καυσίμων μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων (4) τόνων, εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής ισχύος, η οποία χορηγείται από τον Δήμο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) και η οποία αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Όλο το 24ωρο, με ειδική άδεια ισχύος ενός έτους:

Η κίνηση επιβατικών αυτοκινήτων μεταφοράς αναπήρων που έχουν πιστοποιητικό αναπηρίας και ανήμπορων υπερηλίκων από και προς την μόνιμη κατοικία τους που βρίσκεται εντός των πεζοδρομημένων περιοχών, η οποία χορηγείται από το Δήμο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Η κίνηση αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως από και προς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων ιδιοκτησιών, που βρίσκονται εντός των πεζοδρομημένων περιοχών και ανήκουν σε κατοίκους του πεζοδρόμου, για να σταθμεύουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη νομίμως υφιστάμενη θέση στάθμευσης εντός του κτιρίου ή επί του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου, εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια, η οποία χορηγείται από τον Δήμο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) και αναφέρει το χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Κατά τις ώρες: Από 8:30π.μ.-10:30π.μ:

για όλες τις ημέρες εξαιρουμένων των Κυριακών και Αργιών, η κίνηση οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων (4) τόνων εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής ισχύος, η οποία χορηγείται από τον Δήμο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Το παραπάνω ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

Κατά τις εργάσιμες ώρες:

Η κίνηση αυτοκινήτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδαφίσεων ή εκσκαφών και γενικά μεταφοράς υλικών που έχουν σχέση με έγερση, επισκευή ή κατεδάφιση οικοδομής, για την κίνηση των οποίων ισχύουν τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής ισχύος, η οποία χορηγείται από τον Δήμο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας.

γ. Η κίνηση στους πεζόδρομους γίνεται με τους ακόλουθους όρους και περιορισμούς:

[1] Η ταχύτητα κινήσεως των αυτοκινήτων δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κινήσεως των πεζών, οι οποίοι σε οποιαδήποτε περίπτωση έχουν προτεραιότητα.

[1] Απαγορεύεται η όπισθεν κίνηση των αυτοκινήτων, εκτός αν καθοδηγούνται από πεζό.

[1] Απαγορεύονται οι επί τόπου στροφές.

[1] Ο χρόνος σταθμεύσεως για τροφοδοσία θα περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο. Η στάθμευση αυτοκινήτων τροφοδοσίας δεν θα παρεμποδίζει την τροφοδοσία άλλων παρόδιων.

[1] Απαγορεύεται παντελώς η στάθμευση οποιουδήποτε οχήματος (μηχανοκίνητου, τρίκυκλου, δίκυκλου) στους πεζόδρομους και στις εισόδους τους καθ’ όλο το 24ωρο.

[1] Για τα οχήματα για τα οποία επιτρέπεται η κίνησή τους στους πεζόδρομους, όπως αυτά αναφέρονται στον παρών κανονισμό, ο χρόνος στάσης περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο.

[1] Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων μικτού βάρους άνω των 7,5 τόνων εκτός: των αυτοκινήτων μεταφοράς οικοσκευών για τα οποία επιτρέπεται μικτό βάρος μέχρι 16 τόνων, των αυτοκινήτων μεταφοράς έτοιμου σκυρ/τος, αποκομιδής προϊόντων εκσκαφών ή κατεδαφίσεων ή μεταφοράς οικοδομικών υλικών που έχουν σχέση με ανέγερση, επισκευή ή κατεδάφιση οικοδομής για τα οποία επιτρέπεται μικτό βάρος μέχρι 16 τόνων.

[1] Απαγορεύεται παντελώς η κίνηση ερπυστριοφόρων οχημάτων.

[1] Κάθε κάτοχος οχήματος υποχρεούται να αποζημιώσει το Δήμο, βάσει προϋπολογισμού της τεχνικής του υπηρεσίας, θεωρημένου από το Δήμαρχο, για τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν από την κυκλοφορία και τη στάθμευση του οχήματός του μέσα στη ζώνη των πεζοδρόμων.

Άρθρο 3ο

Ειδικοί όροι για τις περιπτώσεις επισκευής ή ανεγέρσεως οικοδομών

α. Στις περιπτώσεις κατεδάφισης, επισκευής ή ανέγερσης οικοδομών και γενικότερα

εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, θα χορηγείται από το Δήμο Τυρνάβου ειδική άδεια χρήσης του πεζόδρομου κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου και κατάθεσης στο Δήμο εγγυητικής επιστολής, το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Δήμο για κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιών που θα εκτελεσθούν. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη διενέργεια αυτοψίας, η εγγυητική επιστολή θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση πρόκλησης φθορών και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν προβεί στην άρτια εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, μετά από σχετική πρόσκληση και μέσα σε τακτή προθεσμία, η εγγυητική επιστολή θα καταπίπτει σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου ως  ποινική ρήτρα και η αποκατάσταση του οδοστρώματος και του εξοπλισμού της οδού στην προηγούμενη κατάσταση θα γίνεται από το Δήμο.

β. Προκειμένης της ανεγέρσεως νέας οικοδομής, η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος και η εκσκαφή του οικοπέδου επιτρέπεται να γίνεται με μηχανικά μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 2ο άρθρο του παρόντος κανονισμού. Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση στον πεζόδρομο η κίνηση ερπυστριοφόρων μηχανημάτων. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο γίνονται οι ανωτέρω εργασίες, μεριμνά καθημερινά μετά το πέρας των εργασιών, για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση κάθε υλικού που έχει μείνει στην επιφάνεια της οδού (χώματα, λάσπες, μπάζα, υπολείμματα σκυροδέματος κλπ).

γ. Κατά την κατεδάφιση, ανέγερση ή επισκευή οικοδομής, θα περιφράσσεται υποχρεωτικά ο προ αυτής χώρος σε απόσταση το πολύ 1,50μ από την οικοδομική γραμμή και σε ύψος 2.50μ από τη στάθμη της οδού, με αδιαπέραστο από τις σκόνες υλικό. Το είδος αυτού του υλικού μπορεί να ορίζεται από το Δήμο. Απαγορεύεται η απόθεση κάθε είδους υλικών έξω από το περίφραγμα αυτό.

δ. Όταν οι εργασίες ανεγέρσεως νέας οικοδομής φθάσουν στο στάδιο περαίωσης του φέροντος οργανισμού του ισογείου και της πλάκας της οροφής του, τότε το περίφραγμα θα αφαιρείται και αφού αποκατασταθεί πλήρως το οδόστρωμα από τυχόν φθορές, θα τοποθετείται ικρίωμα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση από το κοινό όλου του πλάτους της οδού, μέχρι την οικοδομική γραμμή. Το ικρίωμα αυτό θα επενδύεται σε ύψος τουλάχιστον 2,50μ με το ανωτέρω υλικό, ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών να μη ρυπαίνεται το οδόστρωμα.

ε. Στις περιπτώσεις ανασκαφής του οδοστρώματος για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, θα χορηγείται ειδική άδεια από το Δήμο Τυρνάβου κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος στην αρχική του μορφή, με τα αυτά υλικά και την αυτή επιμέλεια σύμφωνα με τις οδηγίες του Τεχνικού Τμήματος του Δήμου, είναι υποχρεωτική και βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον εκτελούντα το έργο, Οργανισμό ή ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες μέσα σε τακτή προθεσμία που θα ορίζεται μετά από σχετική πρόσκληση, ο Δήμος θα παρεμβαίνει αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση των ζημιών και καταλογίζοντας τα σχετικά έξοδα στους υπεύθυνους.

Άρθρο 4ο

Διατήρηση της μορφής του πεζοδρόμου

Απαγορεύονται κάθε είδους εκδηλώσεις που θα μετέβαλλαν κατά μόνιμο τρόπο τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο των πεζοδρόμων που θα ρύπαιναν ή θα κατέστρεφαν το πλακόστρωτο και τον εξοπλισμό εν γένει των πεζοδρόμων

Άρθρο 5ο

Κυρώσεις

Οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού τιμωρούνται για μεν τις παραβάσεις που αφορούν θέματα κινήσεως και σταθμεύσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και του παρόντος κανονισμού, για δε τις παραβάσεις που αφορούν θέματα επισκευής, κατεδαφίσεως ή ανεγέρσεως οικοδομών ή εκτέλεσης εργασιών στα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, του Ν.Ο.Κ. και του Κ.Ο.Κ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ