ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

Αν αναρωτιέστε για τους μηχανισμούς χάρη στους οποίους η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως απόψε, ή οτιδήποτε έχει να κάνει με μια σεληνιακή έκλειψη, τα κινούμενα σχέδια της NASA που ακολουθούν εξηγούν τα βασικά για το αποψινό αστρονομικό γεγονός.

Αυτό που ονομάζεται “supermoon» (=υπερπανσέληνος), στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά απλή οπτική ψευδαίσθηση. Όπως μπορείτε να δείτε στο animation, η Σελήνη θα βρίσκεται απόψε στο περίγειο, στο τμήμα της τροχιάς της που θα τη φέρνει πιο κοντά στη Γη. Συνήθως λέμε ότι η Σελήνη είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αλλά η απόσταση ποικίλλει ανάλογα με το σε ποιο σημείο της τροχιάς της βρίσκεται. Στο απόγειο (το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της), η Σελήνη είναι στην πραγματικότητα 405.503189 χιλιόμετρα μακρυά από τη Γη, αλλά στο περίγειο, είναι ακριβώς 363 396.313 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή η Σελήνη βρίσκεται κοντά, θα τη δούμε περίπου 14% μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Φυσικά, η υπερπανσέληνος απόψε συμβαίνει να συμπίπτει με μια ολική έκλειψη της Σελήνης. Η Γη θα περάσει μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου, ρίχνοντας μια κοκκινωπή σκιά πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε δύο δεκαετίες.

Το δεύτερο μισό των κινούμενων σχεδίων της NASA ρίχνει μια χαριτωμένη ματιά στο πώς η ζωή στη Γη αλλάζει από τη μία έκλειψη της υπερπανσέληνου στην άλλη, και πώς θα είμαστε το 2033, όταν θα συμβεί η επόμενη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ