ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Την κάθετη διαφωνία της με την μείωση κατά 10% των μισθών στις καθαρίστριες των σχολείων, με οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Λαρισαίων κάνοντας λόγο για αντεργατική πολιτική σε βάρος αδύναμων και ελάχιστα αμειβόμενων εργαζόμενων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Εδώ και μια βδομάδα με σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί από το «ίδρυμα νεολαίας και δια βίου μάθησης» με Αρ .πρωτ 606/628/44614 και ημερομηνία 23-9-2015 και απευθύνεται προς τις σχολικές επιτροπές Α’ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης, ανακοινώθηκε η μείωση κατά 10% στην επιχορήγηση για την νέα χρονιά που αφορά την μισθοδοσία των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Μάλιστα με την επισήμανση ΑΥΣΤΗΡΑ διακηρύττεται η τήρηση – νουθεσία προς τις δημοτικές αρχές για εφαρμογή της μείωση για τα κονδύλια του 2015-2016 σε όλες τις σχολικές επιτροπές της επικράτειας.

Εδώ χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες που ως γνωστόν προσλαμβάνονται για δέκα (10) μήνες το χρόνο και αμείβονται με βάση τις αίθουσες που αναλαμβάνουν με την σύμβαση τους, (παρότι υποχρεωτικά χρεώνονται και καθαρίζουν επίσης όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Σχολείου χωρίς αμοιβή – Τουαλέτες, Γραφεία, Σκάλες, Προαύλιο),πέρυσι αμειβόταν με 28 ευρώ την αίθουσα, με μέσο όρο 10 αίθουσες δηλαδή 280 ευρώ μηνιαίως, με την νέα απόφαση θα υποστούν μείωση 28 ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί αντεργατική την συγκεκριμένη ενέργεια, αφού οδηγεί τις συγκεκριμένες εργαζόμενες σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, με την μείωση των αποδοχών τους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα εμπαίζαν τις συμβασιούχες καθαρίστριες και μάλιστα στο και πέντε με ΠΝΠ αποφασίστηκε η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι το 2016, ενώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές τους στέλνει τον λογαριασμό με τις μειώσεις που σχεδιάζει να κάνει.

Συνοδοιπόρο σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική έχει βρει βέβαια και την δημοτική αρχή Λάρισας την οποία και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου όχι μόνο «ποιεί την νήσσαν», αλλά ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος δήμαρχος και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατάπιαν κυριολεκτικά τη γλώσσα τους. Η κατά τα άλλα «αδέσμευτη» και «αυτοδιοικητική» δημοτική αρχή δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για το θέμα, δεν απέστειλε ούτε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς των ομοϊδεάτη υπουργό της Παιδείας κ. Φίλη για το θέμα. Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή θα τα έβαζε με «θεούς και δαίμονες» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε σημαντικό στοιχείο της Εκπαιδευτικής διαδικασίας, την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της υγιεινής και της καθαριότητας στο Δημόσιο Σχολείο που υπηρετούν με συνέπεια και σοβαρότητα οι συγκεκριμένες εργαζόμενες και απαιτούμε την μονιμοποίηση τους, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτονόητα δικαιούνται.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Με την οργάνωσή τους και τον συλλογικό τους αγώνα, να αποτρέψουν τα σχέδια πλήρους εξαθλίωσής κυβέρνησης και κεφαλαίου. Καλούμε έστω και καθυστερημένα την δημοτική αρχή Λάρισας να σπάσει την «εκκωφαντική σιωπή» της. Να φέρει άμεσα το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας την κυβερνητική μεθόδευση και ζητώντας την ανάκληση της απόφασης”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ