ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ – ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ (φωτο)

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στην πλατεία Δημαρχείου των Φαρσάλων η εκδήλωση γευσιγνωσίας, υπό τον τίτλο: «Φαρσάλων Γη – Τροφή και Γεύση, αφιερωμένη στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων και στις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

tp1Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Φαρσάλων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΕΝΟΛ ΑΕ), ως Ομάδα Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στο Νομό Λάρισας, για να τιμήσουν την ξεχωριστή ταυτότητα της φαρσαλινής τροφής και γεύσης, αλλά και την κουλτούρα που τις συνοδεύει.

Αρχικά παρουσιάστηκε το Διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», από το στέλεχος της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. Αθηνά Χαρταλάμη, η οποία έδωσε συνάμα πολλές πληροφορίες για το πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και επιχειρηματίες να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ επαίνεσε το Δήμο Φαρσάλων που κατάφερε να εντάξει το μεγαλύτερο αριθμό έργων στην περιοχή μας στο πρόγραμμα LEADER.

Εν συνεχεία η διατροφολόγος Αγγελική Μακρή μίλησε για τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά, τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, αλλά και την ιστορία των τοπικών προϊόντων.

tp20Χαιρετισμό, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Σάκκας που συνεχάρη το Δήμο Φαρσάλων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει μια τέτοιου είδους εκδήλωση, το επίπεδο της οποίας μάλιστα, κατά την εκτίμησή του, ήταν υψηλότατο, ενώ προέτρεψε το κοινό να προτιμά τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, κατά την ομιλία του εστίασε στην σπουδαιότητα του πολιτισμού, ο οποίος δεν βρίσκεται μονάχα στις αίθουσες των μουσείων, αλλά παντού όπου υπάρχουν και ανασαίνουν άνθρωποι και σίγουρα περιλαμβάνει την τοπική γαστρονομία και τη διαφορετικότητά της. Ευχαρίστησε τους τοπικούς παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός έντονα εξωστρεφούς περιβάλλοντος στο χώρο της παραγωγής και τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να υλοποιεί τέτοιες εκδηλώσεις που και στηρίζουν και εκσυγχρονίζουν την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ο κόσμος, που παρακολούθησε την εκδήλωση, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το περίπτερο, όπου προβάλλονταν τα εκλεκτά και χαρακτηριστικότερα προϊόντα του τόπου μας και να ενημερωθεί για αυτά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Επιπλέον είχε τη δυνατότητα να γευθεί όλα τα εδέσματα, όπως πρόβειο γιαούρτι τοπικών παραγωγών με δημητριακά, πτισάνη, πίτες χωριάτικες, τυροπιτάκια, πλιγούρι με πρόβειο κρέας, πέννες ολικής με σάλτσα ντομάτα και βασιλικό, μακαρονάκι με σάλτσα ντομάτα και βασιλικό, φάβα, ποικιλία τυριών γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ, φιστίκια, μέλι, κέικ, παξιμαδάκια, κρασί και φυσικά, χαλβά.

Την ευθύνη διοργάνωσης και συντονισμού της εκδήλωσης είχαν οι ειδικές συνεργάτιδες του Δημάρχου Φαρσάλων Βάσω Νούλα και Ηλέκτρα Θελούρα, ενώ η Βάσω Νούλα ανέλαβε και την παρουσίαση. Στην εισήγησή της, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Πολλάκις, τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή εξέφρασε δημοσίως τη θέση της, αλλά πρωτίστως έμπρακτα απέδειξε την στρατηγική επιλογή της να επενδύσει στον πολιτισμό, όχι μόνον γιατί είναι αναγκαιότητα ύπαρξης και ταυτότητας των κοινωνιών, αλλά γιατί αποτελεί ευκαιρία και δυνατότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση εξειδικευμένες μελέτες το ποσό που επενδύεται στον πολιτισμό επιστρέφει αυξημένο κατά 3,5 φορές. Για τούτο λοιπόν, η στοχοπροσήλωσή μας είναι να ενισχύσουμε και να προάγουμε το τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο, σε όλες του τις μορφές και εκφάνσεις.

tp30Πολιτισμός, όπως θεωρεί ο Δήμαρχος μας Άρης Καραχάλιος, είναι αξεδιάλυτα η αρχαιοελληνική κληρονομιά και η κληρονομιά του Βυζαντίου και του μεσαιωνικού ελληνισμού, η δημώδης παράδοση, το λαϊκό τραγούδι και οι λόγιες αναζητήσεις. Πολιτισμός είναι και η καλαισθησία, η ευγένεια και η οικονομία στον καθ’ ημέραν βίο. Αλλά πολιτισμός είναι και τα πανηγύρια και η γαστρονομία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για την ιδιαίτερη γαστρονομία μας, που θα τη γευτούμε σε αυτό το δημόσιο χώρο, μέσα από μια ανοιχτή προς όλους γιορτή, αλλά και θα μάθουμε τα μικρά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Αρωγοί στην προσπάθειά μας στέκονται οι τοπικοί παραγωγοί τα προϊόντα των οποίων θα γευτείτε».

Οι παραγωγοί που ενίσχυσαν την προσπάθεια του Δήμου ήταν οι:

Γιώργος Αντωνόπουλος, Ελένη Στράτου, Κωνσταντίνος Λιάππης, Αφοί Θεοδώρου Ζαχαρή, Γιώργος Δημητρίου, Αχιλλέας Καταραχιάς, Αθανάσιος Αρχοντής, Κωνσταντίνος Σιαμέτης, Δημήτρης Παϊπάης, Γιώτα Κυρίτση, Βασίλης Βούλγαρης, εταιρεία Agrofarm, Δημήτρης Κουρδουκλάς, που άπαντες ο Δήμος ευχαριστεί θερμά.

Ο Δήμος Φαρσάλων επιθυμεί επίσης, να ευχαριστήσει δημοσίως τη Λένα Ρουκά για τη συμβολή της στην αισθητική παρουσίαση του χώρου, το Νίκο Πελεκούδα, τον Πολύζο Καραμπάση, την Ντίνα Μπανιά, και την Ελένη Καβαρατζή για τη βοήθειά τους, αλλά και την Μαριάννα Αντωνοπούλου για τις πίτες και τα κέικ με αλεύρι Ζέας που ετοίμασε.

Ευχαριστήρια και συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές νομού Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.

tp9

 

tp28

 

tp3

tp4

tp5

tp6

tp7

tp10

 

tp12

tp31

tp32

tp21

tp23

tp24

tp26

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ