ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ: ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΝΕΣ ΔΙΧΩΣ ΗΛΙΚΙΑ!

Περιγράφοντας μόλις πριν λίγο καιρό την απόπειρα «παντρέματος» του παλιού με το μοντέρνο η διεθνούς φήμης εικαστικός Μάρα Καρέτσος έκανε λόγο για «δύσκολο εγχείρημα» που θέλει παιδεία, μελέτη και χρόνο, ίσως αν έκανε μια βόλτα στη στοά δημάρχου Αστεριάδη, λίγο πριν η Κούμα ανταμώσει την Παναγούλη, να αναθεωρούσε!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΨάθινες καρέκλες με περίτεχνο σκάλισμα στο ξύλο, μαρμάρινα τραπεζάκια μα και άνετοι πάγκοι, μαντεμένια σόμπα, άνετη μπάρα, μυρωδιές από παλιά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, ταβλαδόροι γεροί μα και μερακλήδες του ρακόμελου, φωνακλάδες νεολαίοι που αγαπάνε το ρεμπέτικο και πιο ήρεμοι τύποι με πατημένα τα δεύτερα «ήντα» που απολαμβάνουν το βαρύ γλυκό τους συντροφιά με το Μάλαμα και τη Βελεσιώτου συνυπάρχουν αρμονικά σχηματίζοντας ένα πολύχρωμο πλήθος που ξαφνιάζει.

Κυρίες και κύριοι καλωσορίσατε στα «Κανάρια»!

Το αγαπημένο στέκι μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε αυτή τη φορά στο κέντρο της πόλης δείχνοντας από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας του έτοιμο να κερδίσει το στοίχημα «παντρεύοντας» τα στοιχεία του παραδοσιακού καφενέ με πιο μοντέρνες εκδοχές διασκέδασης.

Η παλιά «Συνάντησις», σημείο αναφοράς για τους Λαρισαίους «μεταμορφώθηκε» σε έναν άνετο και λειτουργικό χώρο κερδίζοντας ήδη το δικό της κοινό.

«Λειτουργούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε μια απίστευτη συνάντηση ηλικιών, απόψεων και τρόπου διασκέδασης, προσφέροντας παράλληλα προτάσεις πολιτισμού όπως έκθεση ποδηλάτων, γκράφιτι, παρουσίαση τεχνικών ντεκουπάζ, μέχρι και ανταλλαγή σπόρων», θα μας πει η υπεύθυνη και «ψυχή» του καταστήματος Άννα Αστρουλάκη, με τη συζήτησή μας να διακόπτεται κάθε τόσο από παρέες που μπαινοβγαίνουν και ήδη χαιρετιούνται με τα μικρά τους ονόματα λες και γνωρίζονται χρόνια!

Καλά όλ’ αυτά μέσα σε λίγες μόνο μέρες, τη ρωτάω ξαφνιασμένη.

«Πρόκειται για μια μαγική συνύπαρξη, με τους παλιότερους να ξαναβρίσκουν το στέκι τους και τους νεότερους να φτιάχνουν την ίδια στιγμή το δικό τους», θα μας πει η Άννα την ώρα που οι πρώτοι μεζέδες από τα χεράκια της κυρά-Δώρας καταφτάνουν και τα πρώτα τσουγκρίσματα ακούγονται από τα διπλανά τραπέζια.

tavli OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAΒιολογικά κρασιά, τσίπουρο, ρακόμελο «όλα από ντόπιους παραγωγούς ή παραγωγούς που επιλέξαμε ανά την Ελλάδα και νόστιμα πιάτα υπό το… άγρυπνο βλέμμα του σεφ Τόλη Νάσιου γίνονται ανάρπαστα», θα μας πει με καμάρι η Άννα που σπεύδει να μας προτείνει μια Σφακιανή τυρόπιτα όση ώρα απολαμβάναμε ένα αρωματικό Αμοργιανό κονιάκ!

Ταβλάκι, καφέδες μα και κάθε λογής βότανα, γλυκά του κουταλιού και φυσικά το all time classic «υποβρύχιο» ανακαλύψαμε στις σελίδες του καλόγουστου καταλόγου.

«Τα Κανάρια» επέστρεψαν για να μείνουν, σκέφτηκα αποχαιρετώντας το φιλόξενο χώρο και κει δίπλα στη μαντεμένια σόμπα σα να μου ξανάγνεφε χαμογελαστός ο μπάρμπας μου που πριν χρόνια στο ίδιο στέκι μου ψιθύριζε προτείνοντας τα ζάρια «φύσα, και σαν φέρεις εξάρες και του πάρω την «πόρτα» θα σε κεράσω υποβρύχιο»!

Ασυναίσθητα φύσηξα κλείνοντας πίσω μου την πόρτα…

INFO: Καφενείον ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ, Αλέκου Παναγούλη 12 (στοά Αστεριάδη), τηλ. 2417715140, Fb Τα Κανάρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ