ΕΒΖ: ΤΟ 2006 Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΓΙΝΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΤΟ 2016 ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ-ΠΑΡΑΙΤΉΣΕΙΣ-ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών νομού Λάρισας

Η σημερινή κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία υποσχόταν απλόχερα νέο τραπεζικό σύστημα, μείωση του κόστους παραγωγής, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακό νόμο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μείωση τιμολογίου ενέργειας και εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ),

συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων χρόνων μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας.

Η ανησυχία εντείνεται τις τελευταίες ημέρες ,εξαιτίας των σοβαρών ενδοιασμών που εκφράζονται για τη συμφωνία με την τράπεζα  αλλά και της παραίτησης άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, όπως και του προέδρου κ. Γιώργου Λάντζα, φοβούμενοι ενδεχομένως τον νόμο περί προστασίας δημόσιας περιουσίας.

Οι αγρότες του Νομού Λάρισας  και γενικά της Θεσσαλίας ως καλλιεργητές 140.000 στρεμμάτων τεύτλου στην ΕΒΖ Λάρισας, εξαπατήθηκαν το 2006 με την απόφαση της τότε κυβέρνησης για μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης σε εργοστάσια βιοαιθανόλης. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για όλους μας λόγω του ότι τα εργοστάσια παραγωγής έκλεισαν.  Αυτό καταδικάστηκε από τους πολίτες και τους αγρότες ως μεγάλη πολιτική απάτη.

Το ένα τραγικό λάθος συνεχίζεται με ένα επόμενο στρατηγικό τεράστιο λάθος, με την απόφαση πώλησης των Ελληνικών  εργοστασίων στην Σερβία με πρόταση της τράπεζας η οποία σε μια νύχτα έγινε το αφεντικό στο αγροτικό πιστωτικό σύστημα. Όπως φαίνεται η παραπάνω πρόταση βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την κυβέρνηση.

Η καλλιέργεια του τεύτλου είναι ισάξια δυναμική, όπως το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα, το καλαμπόκι κ.α. στη Θεσσαλία και κρατιούνται οι στρεμματικές ισορροπίες για την επιλογή των Θεσσαλών αγροτών που θα καλλιεργήσουν έχοντας περισσότερες επιλογές για δυναμικές καλλιέργειες.

Οι αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και μετά την απόφαση να είναι μικρότερη η καλλιέργεια τεύτλου, έδειξαν  και το ενδιαφέρον αλλά και την αγάπη τους για τη συνέχεια αυτής της καλλιέργειας με κόστος.

Από το 2017 γνωρίζουμε ότι η απελευθερώνεται το δικαίωμα της καλλιέργειας και για αυτούς που έχουν απαγορευτικό λόγω της αποζημίωσης του 2006.Αυτό δείχνει ότι μετά τη αποδέσμευση όλων των αγροτών, η καλλιέργεια τεύτλου μπορεί να πάρει τα πάνω της ώστε να καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα κατά χιλιάδες, να υπάρξουν αγρότες που θα συνεχίσουν, εργαζόμενοι που θα βρουν δουλειά  και κατ’ επέκταση εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν για να υπάρξει απόφαση για λειτουργία των εργοστασίων και σε καμία περίπτωση να μη δεχτούν να πουληθούν τα εργοστάσια  της ΕΒΖ, ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο, γιατί το προτείνει και το έχει σαν όρο η τράπεζα Πειραιώς αλλά και κατά της απόφασης για περιορισμό παραγωγής ζάχαρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης καλούμε την πολιτεία σε άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους αγρότες παραγωγούς, τους τευτλοεξαγωγείς και τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας.

Οι αγρότες πλέον από αυτή την κυβέρνηση δεν περιμένουν στήριξη για να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μαζί, όπως κάναμε στον αγώνα μας στα Τέμπη, στη Νίκαια, στις Μικροθήβες  κ.α., να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τους φωνάζουμε ότι….

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ