‘’ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2016″ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο ‘’ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2016΄΄, στις 10, 11 και 12 ΙΟΥΝΙΟΥ στην περιοχή Ελασσόνας

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και με τη συνδιοργάνωση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Ειδικότερα οι ‘’ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2016΄΄ περιλαμβάνουν τις εξής εκδηλώσεις:Διημερίδα, με κεντρικό θέμα: «Ο πολιτισμός και οι αρχαίοι λαοί της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας», Χορωδιακή συναυλία, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, Ανθοκομική Έκθεση, Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας και Έκθεση Ζωγραφικής.

Η πρώτη ημέρα της Διημερίδας θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική Κοινότητα Δολίχης Ελασσόνας την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Ιουνίου 2016, ώρα 8 μ.μ., σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης και με ομιλητές τους κ.κ.:

–     Κονταξή Κώστα, καθηγ. Λαογραφίας του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας, με θέμα: «Μυθολογικά του Ολύμπου»

–     Σιουζουλή Βασίλη, εκπαιδευτικό Φιλόλογο, με θέμα: «Όλυμπος και Μύθοι»

–     Σπύρο Μπούμπα, εκπαιδευτικό, συγγραφέα με θέμα: «Λαπίθες και Περραιβοί».

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Σαχινίδης, δρ Κοινωνιολογίας, ο οποίος έχει και την γενική επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μικρή συναυλία από την Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας «music Arte», υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Κώστα Μάτη. Στο πιάνο συνοδεύει η καθηγήτρια μουσικής κ. Έφη Φαρμάκη.

Επίσης, στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η χορευτική ομάδα ενηλίκων του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων, με Κουπατσάρικους χορούς.

H δεύτερη ημέρα της Διημερίδας θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική κοινότητα Ευαγγελισμού Ελασσόνας το ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Ιουνίου 2016, ώρα 8 μ.μ., σε συνεργασία με την κοινότητα και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ευαγγελισμού και με ομιλητές τους κ.κ.:

–     Βασίλη Φίλια, καθηγητή Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπ/μίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα: «Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και κοινωνία»

–     Κονταξή Κώστα, καθηγητή Λαογραφίας του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας με θέμα: «Αινιάνες, ο αρχαιότερος λαός της Ποταμιάς»

–     Σπύρο Μπούμπα, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, με θέμα: «Aρχαίες πολίχνες της Ποταμιάς: Χυρετίαι, Μύλαι, Ερεικίνιο και Μάλλοια, καθώς και Μονδαία».

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προβολή φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Το Άνθος του κάκτου» του Γιάννη Σιγάλα καθώς και μουσικοχορευτική παράσταση από τις χορευτικές ομάδες των Φορέων:

–  Μορφωτικός Σύλλογος Ευαγγελισμού, με χορούς της Μακεδονίας

– Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης επ. Ελασσόνας, με χορούς της Θεσσαλίας

–  Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» με αγροτικά δρώμενα και χορούς

–  Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «Το Παρακάθ’», με  αυθεντικούς χορούς του Πόντου.

Παίζουν οι μουσικοί:

Νίκος Δημητριάδης, ποντιακή λύρα, Γιώργος Κεσκίνης, νταούλι, Δ.πίλης, κλαρίνο, Κ.ντωνίου, ακορντεόν και Ορ. Μητσιμπόνας, κρουστά.

Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία της Ελασσόνας την ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Ιουνίου 2016, ώρες 9 π.μ.-14 μ.μ. και θα περιλαμβάνει:

– Ανθοκομική Έκθεση, από τοπικούς ανθοπώλες της Ελασσόνας

– Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας

–     Έκθεση Ζωγραφικής, με τοπικούς ζωγράφους της περιοχής Ελασσόνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ