Ε.ΣΥ.Ν.: ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Με πρωτοβουλία του παραρτήματος της Λάρισας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία των ουσιοεξαρτήσεων και συγκεκριμένα με το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος», με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και με το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας «Ορφέας»

με στόχο τη συζήτηση πάνω στο κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πάνω σ’αυτό.

Το  Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών προχωρά σε ανακοίνωση προς  τα μέλη του και στον  κόσμο τονίζοντας ότι, μέσα σ’αυτή την πραγματικότητα που επιδεινώνονται όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου στην προσπάθειά του να θέσει τις βάσεις της ενήλικης ζωής του, η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που καταφεύγουν στις ουσίες και η διάδοση κάθε είδους εξαρτήσεων μαρτυρά την οδύνη λόγω κοινωνικής παθολογίας.

Το φαινόμενο της χρήσης και της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες αποτελεί ακραία μορφή αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου  και είναι απόρροια κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που η διόγκωσή τους αντανακλάται σ’όλες τις πλευρές του προβλήματος . Η πραγματική κατάσταση που επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα πορίσματα των σχετικών ερευνών.

Η επίμονη προσπάθεια ειδικά τον τελευταίο καιρό  για την αθώωση της «ακίνδυνης» κάνναβης, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά», τη νομιμοποίηση των «μαλακών» που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στην Ευρώπη, εγκυμονεί τον κίνδυνο της ανοχής και του συμβιβασμού με τη χρήση ουσιών στις συνειδήσεις των νέων και αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την αύξηση της χρήσης.

Όλες οι ουσίες, το αλκοόλ, το χασίς, η ηρωίνη, τα βαρβιτουρικά κ.α ανεξάρτητα από τη χημική τους σύνθεση και τη φαρμακολογική τους δράση εκφράζουν την ανάγκη του ανθρώπου να «φύγει» από μια πραγματικότητα που βιώνει με επώδυνο τρόπο. Είναι μια «επιλογή» που καταλήγει στην υιοθέτηση ενός καταστροφικού τρόπου ζωής που χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι η φυγή, η παραίτηση και ο κοινωνικός θάνατος.

Η νομιμοποίηση της χρήσης της μιας ή της άλλης ψυχοτρόπου ουσίας δε θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνει αφού μέσα από αυτήν νομιμοποιείται ένας τέτοιος τρόπος ζωής. Η ίδια η παραίτηση γίνεται τρόπος ζωής.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο «Πηνειός», τις ποδηλατοδράσεις «Μια Λουρίδα», το σύλλογο μαραθονοδρόμων Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων, το σύλλογο εστιακών φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (παράρτημα Λάρισας) θα πραγματοποιήσει στο λόφο Φρουρίου (πλατεία Λάμπρούλη) ποδηλατοδρομία στους δρόμους της πόλης, δράση για παιδιά και συναυλία από τα μουσικά συγκροτήματα «kanimbua» και «Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί»

Το Ε.ΣΥ.Ν καλεί σε συμπόρευση για να διεκδικήσουμε

Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και δομών

Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στην πλήρη θεραπεία και επανένταξη

Να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια μέσα από τη συλλογικότητα

Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στη μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ