ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Πίσω από κάθε απόφαση που επηρεάζει μια χώρα ή και το σύνολο της ανθρωπότητας, δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί με λογικές ή με λανθασμένες και μερικές φορές εγκληματικές επιλογές. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα συμφέροντα ατόμων και εταιρειών, τα οποία παραμερίζουν και ποδοπατούν το δημόσιο συμφέρον, τα δίκαια μιας κοινωνίας και την ασφάλεια ενός κράτους.

Σύμφωνα με την έκθεση Σίλκοτ, δεν υπήρχε «άμεση απειλή» από τον Σαντάμ Χουσεΐν και η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ στηρίχθηκε σε «εσφαλμένα στοιχεία» περί όπλων μαζικής καταστροφής. Για το ίδιο θέμα και με το ίδιο συμπέρασμα προηγήθηκαν αμερικανικές εκθέσεις που επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση Μπους είχε παρουσιάσει «ψεύτικα στοιχεία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να στηρίξει την επέμβαση στο Ιράκ.

Μια επέμβαση που έφερε χάος στην ευρύτερη περιοχή και αποτέλεσε την κύρια αιτία δημιουργίας του Ισλαμικού Κράτους και διόγκωσης της τρομοκρατικής απειλής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση Σίλκοτ, οκτώ ολόκληρους μήνες πριν τον Μάρτιο του 2003 και πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν το έργο τους, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε γράψει στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, εκφράζοντάς του «αμέριστη υποστήριξη», σημειώνοντας: «Θα είμαι μαζί σας για οτιδήποτε».

Οι περιπτώσεις των Μπους, Τσέινι, Μπλερ και πολλών άλλων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της αμερικανοβρετανικής εισβολής και κατοχής του Ιράκ αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εκλελεγμένων ηγετών που αντί να υπηρετήσουν την αλήθεια, τον κόσμο τους και τις πατρίδες τους, έστειλαν στον θάνατο χιλιάδες συμπατριώτες τους και προκάλεσαν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών άλλων χωρών προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας, των πετρελαϊκών εταιρειών κι άλλων επιχειρηματικών κολοσσών.

Κι όμως, παρά τη θλιβερή εμπειρία του Ιράκ, με όλες τις τραγικές συνέπειες, δεν άλλαξε τίποτα. Κανένας δεν οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και ισχυρές ομάδες συμφερόντων συνεχίζουν «να εκλέγουν» Προέδρους και Πρωθυπουργούς, να προστατεύουν την απληστία και τον πλούτο των ολίγων και να φέρνουν δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Σε Ανατολή και Δύση δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι ηγέτες και μεγάλα οράματα. Υπάρχουν μονάχα μεγάλα συμφέροντα!

Του Πανίκου Παναγιώτου

www.philenews.com

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ