Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Hipster on a roadtrip

Δεν είναι μόνο η μεσογειακή διατροφή, αλλά ολόκληρος ο “μεσογειακός τρόπος ζωής» που κάνει τη διαφορά στην ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ισπανία.

Οι άνθρωποι στη μελέτη που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ασκούνταν, αλλά και κοινωνικοποιούνταν πολύ είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους δεν ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, έδειξαν τα ευρήματα.

Η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του συνολικού μεσογειακού τρόπου ζωής, πέρα από την ίδια τη διατροφή, και της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Almudena Sanchez-Villegas, αναπληρωτή καθηγητή προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Las Palmas de Gran Canaria, στην Ισπανία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η κοινωνικοποίηση μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη σχέση. Για παράδειγμα, ορισμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής – όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα ψάρια – περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, δήλωσε ο Sánchez-Villegas. Αυτές οι ιδιότητες είναι χρήσιμες στην πρόληψη της φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης, είπε.

Η άσκηση επίσης βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από τη φλεγμονή και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, δήλωσε ο Sánchez-Villegas. Η άσκηση ακόμη, όπως είναι γνωστό, διεγείρει την έκκριση χημικών ουσιών, που ονομάζονται ενδορφίνες και που βελτιώνουν τη διάθεση, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα που είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέουν τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση με την καλύτερη ψυχολογική ευεξία, είπαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου στο περιοδικό Clinical Psychological Science.

Με πληροφορίες από το Live Science

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ