ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΑΠΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ

Τις κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών το 2015 παρουσιάζει ο χαρτογράφος Jakub Marian. Η χώρα στην κορυφή της λίστας μάλλον θα σας εκπλήξει.

Ενώ πολλοί θα περίμεναν χώρες, όπως η Ρωσία να έχουν τις μεγαλύτρες δαπάνες, ο Marian διαπίστωσε ότι η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με $1147 (USD) ανά κάτοικο. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι συνορεύει με τη Ρωσία και την ιδιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ, που οδηγεί σε αύξηση των δαπανών. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της νορβηγικής «Forsvaret», ακολουθούν την πολιτική της υποχρεωτικής  στράτευσης, η οποία αυξάνει το ποσό που κάθε πολίτης δαπανά για το στρατό υπό μορφή φόρων.

Ο Marian στο educational blog του, όπου δίνει αυτές τις πληροφορίες, χρησιμοποιεί στοιχεία από το Stockholm International Peace Research Institute (Sipsri) για να δημιουργήσει το χάρτη.

Τη Νορβηγία ακολουθούν οι:

2. Ηνωμένο Βασίλειο ($ 869 δολάρια)

3. Γαλλία ($ 783 δολάρια)

4. Δανία ($ 612 δολάρια)

5. Σουηδία ($ 555 δολάρια)

6. Φινλανδία ($ 546 δολάρια)

7. Οι Κάτω Χώρες ($ 527 δολάρια)

8. Ρωσία ($ 467 δολάρια)

-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως επισημαίνει όμως ο Marian, το κατά κεφαλήν μέτρο δεν συμπεριλαμβάνει την οικονομική δύναμη της κάθε χώρας, δημιουργώντας μια κάπως ασύμμετρη σύγκριση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, δημιούργησε ένα δεύτερο χάρτη που μέτρησε τις στρατιωτικές δαπάνες της κάθε χώρας το 2015 ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όταν οι στρατιωτικές δαπάνες μετρηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενη από:
2. Ουκρανία

3. Ελλάδα

4. Πολωνία

5. Γαλλία

6. Τουρκία

7. Ηνωμένο Βασίλειο
-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από indy100.independent.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ