ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας

Eγκαινιάζεται η φετινή χρονιά με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών όταν μόνο η πολύπλευρη αναβάθμισή μας είναι η διέξοδος από το εργασιακό τέλμα και την υποβάθμιση  των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Πρόκειται για την υπ. αριθμ. 135933/Ε1 τελευταία εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και την τροποποιητική της  οι οποίες χαρακτηρίζονται από  προχειρότητα.Καταπαντώντας δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου πιέζουν ασφυκτικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας τοποθέτησης των εκπαιδευτικών. Δηλαδή, δεν δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης των πινάκων των κενών μετά την 1η Σεπτεμβρίου και επομένως, δυνατότητα διόρθωσης των τοποθετήσεων, ούτε προβλέπεται κάτι για περίοδο ενστάσεων. Επίσης, όντας αδύνατον να γίνει αξιόπιστος πίνακας λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων πριν τις αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΔΕ, τις αναθέσεις και τις κατανομές των μαθημάτων μετά από τη συνεδρίαση των συλλόγων, και χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα των σχολικών μονάδων, γίνεται παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Τραυματίζεται η διαφάνεια, κυρίως η αξιοπιστία και η νομιμότητα της διαδικασίας προσδιορισμού λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα, καλούνται οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων να οριστικοποιήσουν τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα πριν εκδοθούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων  του Σεπτεμβρίου τουλάχιστον στα Γ/σια τα οποία από  προηγούμενες εγκυκλίους του Υπουργείου προβλέπεται να εκδοθούν στις 9/9 με την ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών. Απαξιώνονται και αυτές οι εξετάσεις ή καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να ΄΄προφητεύσουν΄΄ και αυτά τα αποτελέσματα; Καλή και ευγενής η πρόθεση του Υπουργείου να είναι όλα έτοιμα στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά δεν είναι δυνατόν στο βωμό του πολιτικού εντυπωσιασμού να θυσιαστούν εργασιακά δικαιώματα και κυρίως η αξιοπιστία των δεδομένων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και μάλιστα καταπατώντας νομικές διατάξεις του ίδιου του Υπουργείου!
Παρατηρώντας και τις πρωτοβουλίες της τοπικής Β/θμιας εκπαίδευσης Λάρισας καθώς και του ΠΥΣΔΕ αναμένουμε τα αποτελέσματα  (αν και φοβούμαστε παλινωδίες και πιθανές αδικίες στις τοποθετήσεις).

Με την ελπίδα ότι η βούληση των διοικούντων δεν είναι και αυτή τη φορά στα πλαίσια των περικοπών και της μείωσης του προσωπικού  που  συνιστά υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας  – όπως απέδειξαν ΄΄τα  έργα και οι ημέρες΄΄ των προηγούμενων – υπερασπιζόμαστε τις  κατακτήσεις του συνδικαλιστικού  κινήματος των εκπαιδευτικών και συνεχίζουμε τις  αγωνιστικές προσπάθειες για Ποιοτική Δημόσια Παιδεία.

Ευχόμαστε σε όλους
Καλή και δημιουργική χρονιά!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ