ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

«Ωδή για μια πόλη»
Οι φίλοι έρχονται σαν ουρανόσταλτη χαρά
και διαλύουν την αχλή του πόνου

κρατώντας πάντοτε στα χέρια τους
κλωνάρια από γιασεμιά
κρίνα, μη με λησμόνει
Κλαίρη Αγγελίδου, Οι Αμφορείς της Μνήμης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνει στο Αίθριο του 1ου ορόφου έκθεση με έργα της Γεωργίας Μπλιάτσου με τίτλο «Πρόσωπα της Λάρισας». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, ώρα 20:00 και αποτελεί μια εμπνευσμένη και ξεχωριστή πρωτοβουλία.

Η γνωστή καλλιτέχνης Γεωργία Μπλιάτσου ιστοριογραφεί, για πρώτη φορά, την καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης της και απεικονίζει σε 48 δημιουργίες εκλεκτές φυσιογνωμίες που, μολονότι δραστηριοποιούνται σε πολλά σημεία του κόσμου, δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή που τους έχει καθορίσει.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σπάνιο εικαστικό ημερολόγιο όπου, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και μεστούς διαλόγους, προβάλλει με διακριτικότητα και ευαισθησία το πολιτισμικό δυναμικό της αγαπημένης της πατρίδας.

Με κύριο στοιχείο τις προσωπικές της μνήμες και τις οικείες καθημερινές εικόνες και πρώτη ύλη τις παιδικές της αναμνήσεις,  πλάθει στις φωτεινές ζωγραφικές της επιφάνειες με μελάνια, χρωματιστά μολύβια και γραφίτες ένα κλίμα ονείρου και νοσταλγίας, όπου οι ανθρώπινες φυσιογνωμίες φορτισμένες από εσωτερικό φως, μετατρέπονται, τελικά, σε διαχρονικά  σύμβολα μιας αέναης και πνευματικά γόνιμης ατομικής πορείας. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η δημιουργός πετυχαίνει να υπηρετήσει παραδοσιακές πλαστικές αξίες με την επιβολής μιας νέας παραστατικότητας, όπου επικρατεί η ισορροπία της φόρμας και του χρώματος, της σκιάς και του φωτός, της τάξης και του μέτρου.

Σ’ αυτές τις πολλαπλές αναγνώσεις, ο υποκειμενικός συμβολισμός της εικονογραφίας κυριαρχεί και, στη σειρά των άρρηκτα συνδεδεμένων με την ανθρώπινη ύπαρξη έργων, ιχνηλατεί με γνώση και ευχέρεια λιτές και περιεκτικές μορφές και φόρμες που προσδιορίζουν, αβίαστα, την προσωπική τους μυθολογία.

Έργα εμπνευσμένα από την αστείρευτη γλώσσα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου της, χωρίς διάθεση προγονολατρείας και τοπικισμού, αντλούν ό,τι χρειάζεται από το παρελθόν, για να αναδείξουν με τρυφερότητα και σεβασμό αληθινές αξίες ενός γόνιμου παρόντος.

Έτσι, η Γεωργία Μπλιάτσου, δημιουργός σε συνεχή αναζήτηση της εικαστικής της φυσιογνωμίας, κατορθώνει στις 48 νέες της προτάσεις να μεταπλάσει οικεία βιώματα και υπαρξιακές απορίες σε συνθέσεις πλήρους και γνήσιας καλλιτεχνικής ωρίμανσης.  Η  ηρεμία της γραφής και η απόλυτη κυριαρχία των εκφραστικών μέσων μετουσιώνεται, τελικά, σε γνήσια και σπάνια ποιητική «Ωδή».

Η βραδιά των εγκαινίων θα κλείσει με μουσική παρέμβαση από τους μικρούς μαθητές του μουσικού εργαστηρίου «Νότες με Χρώμα» που θα αποδώσουν με ορχήστρα κρουστών, σαντούρι και πιάνο τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ