ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ

Ανακοινώσεις για τον θάνατο του εργαζόμενου σε γνωστή αλυσίδα καφέ στη Λάρισα που βρήκε τραγικό θάνατο χθες το πρωί όταν το μηχανάκι που οδηγούσε σφηνώθηκε στο πίσω μέρος φορτηγού εξέδωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρατάξεις και κόμματα ζητώντας καλύτερα μέτρα ασφάλειας για τους διανομείς.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώσεις εξέδωσαν:

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Ο τραγικός θάνατος, εργαζόμενου-διανομέα σε αλυσίδα καφέ της Λάρισας, σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς, αναδεικνύει την εντατικοποίηση που επιβάλουν οι εργοδότες και τους κινδύνους για την ζωή τους ή την σωματική ακεραιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτόν τον κλάδο, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν την θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Σωματείο επισιτισμού

Το σωματείο επισιτισμού σημειώνει:

Το θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα 28χρονο εργαζόμενο διανομέα της αλυσίδας  καφέ DE-TOX στη Λάρισα, που συνέβη Τρίτη 30/5 εν ώρα εργασίας, δυστυχώς προστίθεται στη λίστα μίας σειράς εργατικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, τόσο στη πόλη μας όσο και πανελλαδικά στον κλάδο μας.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε είναι “η κακία στιγμή” . Είναι εργοδοτικό έγκλημα, είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της αφόρητης πίεσης να βγει η δουλειά από λίγα εργατικά χέρια. Η ανάγκη της επιβίωσης, το κυνήγι του μεροκάματου οδήγησε στο θάνατο τον συνάδελφό μας.

Το συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του συναδέλφου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να μην υποχωρούν στις πιέσεις των εργοδοτών μπροστά στον φόβο της απόλυσης, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ!

Η ΛΑΝΤΖΑ

Η αγωνιστικής συσπείρωσης στον επισιτισμό,  ΛΑΝΤΖΑ τονίζει:

Τραγικός θάνατος για έναν ακόμη συνάδελφο μας διανομέα σημειώθηκε στις 30 Μαΐου 2017 στην περιοχή της Λάρισας. Ο 28 χρόνος νέος διανομέας Γ. Κ. , εργαζόμενος στη γνωστή επισιτιστική αλυσίδα της Θεσσαλίας DE-TOX, έδινε και αυτός όπως κι εμείς το δικό του αγώνα επιβίωσης απροστάτευτος σε μια καθημερινή άνιση μάχη με την άσφαλτο με αντίτιμο ένα φτωχοκάμματο τρόμου και εξαθλίωσης.

Μόλις 5 μέρες μετά την μαζική απεργία των ντελιβεράδων έξω από το Υπ. Εργασίας ο θάνατος αυτός έρχεται να φέρει βίαια στο προσκήνιο τα δίκαια αιτήματά μας για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ατομικό εξοπλισμό προστασίας του αναβάτη, εταιρικά μηχανάκια και συντήρησή του με έξοδα της επιχείρησης, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των διανομέων όταν αυτοί αναγκάζονται να δουλέψουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδοστρώματος και την επικινδυνότητα της ασφάλτου για τα οποία οι εργοδότες αδιαφορούν. Προσπαθούν να χωράνε όλο και περισσότερα δρομολόγια, όλο και μεγαλύτερα πακέτα, ακόμη και να τρέχουν για να σημειώσουν τα ποσοστά διανομής που  λειτουργούν με έξτρα μπόνους. Δεν συγχωρούμε κανένα αφεντικό που θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος της επιχείρησής του και χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για να γλιτώσει από παντού τα «περιττά» έξοδα. Για εμάς περιττές είναι οι φθηνές δικαιολογίες ότι «ήταν ένα ατύχημα», «συμβαίνουν αυτά», «ήξερες ότι είναι επικίνδυνο» κλπ, ως εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει εντατικοποίηση στη δουλειά, μισθοί ψίχουλα και άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμη και με κίνδυνο τη ζωή μας. Αυτό είναι το μοντέλο «εργασίας» που χτίζουν σε όλους τους κλάδους δουλειάς από κοινού Κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, αυτή η ανάπτυξη που υπόσχονται. Επομένως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και προφανώς και αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς μιας ακόμα δολοφονίας.

Οργή για τον άδικο θάνατο του συναδέλφου μας

Ως Λάντζα στο επισιτισμό τουρισμό δεν θα αφήσουμε κανένα εργατικό δυστύχημα αναπάντητο. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των συναδέλφων που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν ξεχνάμε τις νωπές ακόμη μνήμες των εργατικών ατυχημάτων σε everest και mikel πριν από μερικούς μήνες. Απαντάμε ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά στα εργοδοτικά εγκλήματα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να καταδικάσουν το θλιβερό γεγονός και να βάλουν φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

Πρέπει το εργατικό κίνημα να απαντήσει άμεσα. Δεν αρκεί απλά να μείνει σε ένα επίπεδο καταγγελιολογίας, αλλά πρέπει να αναπτύξει άμεσα δράση γύρω από αυτό. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα κατά τόπους σωματεία, αλλά και αυτά των άλλων πόλεων που είναι του κλάδου (Αττική, Θεσσαλονίκη κλπ), θα πρέπει να καλέσουν άμεσα τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πλέον καμιά δολοφονία δεν πρέπει να μένει αναπάντητη.

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Υποχρέωση της επιχείρησης να παρέχει δικά της οχήματα στους διανομείς τα οποία θα πρέπει να συντηρεί ο εργοδότης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Όλο το κόστος να βαραίνει την επιχείρηση και μόνο

Υποχρέωση να παρέχονται τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας  (Κράνος, γάντια , ειδικά μπουφάν , μπότες και γάντια μηχανής )

Απαγόρευση διανομών σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (Βροχή , ψύχος , υψηλές θερμοκρασίες )

Προσλήψεις και Στελέχωση του σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με ταυτόχρονη  εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα που εργάζονται διανομείς

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΖΕΙ ΜΕ 3 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

ΟΧΙ στις απλήρωτες υπερωρίες και την ανασφάλιστη εργασία

7ωρο – 5ήμερο -35ωρο για όλους

Η Ταξική Πορεία

Η Ταξική Πορεία Λάρισας καταγγέλει ένα ακόμα εργατικό “ατύχημα” -εργοδοτική δολοφονία στην πραγματικότητα- συνέβη στον κλάδο των διανομέων.
Σε ένα επάγγελμα που πάντα ήταν από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο κακοπληρωμένα. Με συνθήκες άσχημες –βροχές, παγωνιά, καύσωνες– και συνεχή πίεση για το χρόνο που θα φτάσουν οι παραγγελίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση ή με κάποια τυπικά ένσημα. Με πενιχρό ωρομίσθιο και το κόστος συντήρησης, τον εξοπλισμό και τη βενζίνη να επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο τον εργαζόμενο. Και με τα τροχαία ατυχήματα να θεωρούνται “αναγκαίο κακό”, αφού η δουλειά πρέπει να βγει γρήγορα και με κάθε κόστος.
Ένας ακόμη εργαζόμενος θυσία στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους, όπως και ο -επίσης- διανομέας πριν 2 μήνες στην Αθήνα.
Ένα εργοδοτικό έγκλημα, σε μια μεγάλη αλυσίδα στον τομέα του επισιτισμού στη Λάρισα. Σε μια εταιρία που κινείται και αυτή με βάση όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα εντείνει με τη νέα συμφωνία υποταγής που υπέγραψε με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών (ΕΕ- ΔΝΤ), προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προς την επέκταση του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Καταγγέλλουμε το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας υποκύπτοντας στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.
Τα συμφέροντα των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία. Μόνο με το δικό μας μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακή βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, με αξιοπρεπείς όρους.
· Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
· Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!
· Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ αναφέρει:

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο ενός νέου εργαζόμενου σε γνωστή αλυσίδα καφέ στη Λάρισα, σήμερα το πρωί την ώρα εργασίας, την στιγμή που πάλευε όπως όλοι εμείς για το μεροκάματο. Εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο τραγικός θάνατος του εργαζόμενου έρχεται να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου Επισιτισμού- τουρισμού, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπου καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι γίνονται θύματα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς, της πολυαπασχόλησης σε δύο και τρία πόστα. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μόνο. Οι εργαζόμενοι γίνονται θύματα της προσπάθειας της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο «το κόστος» από τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να βγάζουν περισσότερα από τη δουλειά ενός εργαζόμενου, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή μας καθημερινά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τις “υγιείς” επιχειρήσεις και του “κλάδου- ατμομηχανή” της οικονομίας τους-όπως θεωρεί τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και καλεί σε νέες θυσίες την εργατική τάξη, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μετά και το τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να παλέψει να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που εντατικοποιούν την εργασία, ξεζουμίζουν και θυσιάζουν νέους εργαζόμενους για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους. Αλλά να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους για την προστασία τους, ώστε να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.  Να διεκδικήσουν τη ζωή και δουλειά που τους αξίζει με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας

Στην ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για τον τραγικό θάνατο του 28χρονου διανομέα τονίζονται τα παρακάτω:

Ο τραγικός θάνατος του 28χρονου εργαζομένου διανομέα σε γνωστή αλυσίδα καφέ της πόλης μας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους, βαρύτερους και πιο εκμεταλλευόμενους κλάδους νέων εργαζομένων και να προστεθεί σε μία σειρά δυστυχημάτων που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα πανελλαδικά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν ανασφάλιστοι, πολλές φορές 10ωρα, κάνοντας μάλιστα δύο δουλειές, με μεγάλη πίεση από τον εργοδότη, χωρίς ρεπό και με ωρομίσθιο που κυμαίνεται στα 2 ευρώ την ώρα.

Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε από την μαζική απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου τους, δίνοντας ενωμένοι εκατοντάδες διανομείς και εργαζόμενοι delivery και courier τη μάχη για την αξιοπρέπεια και τη ζωή τους. Διεκδικώντας να σταματήσουν να είναι ‘’εργαζόμενοι παντός καιρού’’, να σταματήσουν να κάνουν ένα σωρό αγγαρείες, να μην τους αποκαλούν “τα παιδιά με τα παπιά” και να τους φέρονται λες και είναι “τα παιδιά για τα θελήματα”.

Οι εργοδότες εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους χωρίς να πληρώνουν τις προσαυξήσεις, δώρα και επιδόματα, υπερωρίες όπως πρέπει και πολλές φορές δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ