ΒΙΟΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μια καινοτόμος συνεργασία μεταξύ ερευνητών και βιομηχανίας έχει αναπτύξει βιολογικά παρασιτοκτόνα που δεν αφήνουν επιβλαβή χημικά κατάλοιπα στα τρόφιμα.

Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τα χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα έχει δημιουργήσει μια αγορά για ασφαλέστερα, φιλικά προς το περιβάλλον φυτοφάρμακα.

Το INNOVA (καινοτόμα φυτοφάρμακα βιολογικής προέλευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου χημικών καταλοίπων στα τρόφιμα) συγκέντρωσε ακαδημαϊκούς ερευνητές και εμπορικές εταιρείες φυτοφαρμάκων για να εντοπίσουν και να αναπτύξουν βιολογικά φυτοφάρμακα.

Το έργο της INNOVA οδήγησε στη χρήση της δραστικής ουσίας Trichoderma atroviride SC1, που βασίζεται σε μικροοργανισμό και έχει καταχωριστεί για χρήση στην Ευρώπη.

Σήμερα πωλείται ως μυκητοκτόνο στη Γερμανία και τη Γαλλία για χρήση στις αμπελοκαλλιέργειες, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στις καλλιέργειες ντομάτας και φράουλας.

«Όταν εφαρμόζεται αυτός ο μικροοργανισμός στο φυτό, αποικίζει άμεσα το ξύλο και σχηματίζει ένα βιολογικό εμπόδιο (εναντίον του παθογόνου παράγοντα)», λέει ο συντονιστής του έργου Dr Ilaria Pertot, ανώτερος ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος Βιωσιμότητας στο Fondazione Edmund Mach στο Trentino της Ιταλίας.

Είναι σταθερός και επίμονος μικροοργανισμός, έτσι «μια θεραπεία διαρκεί όλη την σεζόν», λέει.

«Η ένωση που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν αρσενικό νάτριο – ένα πολύ τοξικό μυκητοκτόνο που έχει απαγορευτεί».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ