ΜΕΛΕΤΗ 150.000€ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα εκπονήσει τη μελέτη με τίτλο “Μελέτη συνολικού συστήματος υδροδότητησης Βοτανοχωριού συνολικού προϋπολογισμού 149.816€ προχώρησε ο δήμος τυρνάβος δημοσιοποιώντας τη σχετική διακήρυξη.

Η μελέτη που θα συνταχθεί σύμφωνα με τη διακήρυξη συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες μελετών με το κόστος τους χωρίς ΦΠΑ:

16 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ 12.986,39€
13 ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ 37.385,63€
09 ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ 13.239,75€
08 ΣΤΑΤΙΚΗ 32.399,88€
ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ 6.927,51€
ΣΑΥ – ΦΑΥ 2.121,55€
ΣΥΝΟΛΟ 105.060,71€
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ (15%) 15.759,11€
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 120.819,82 ΧΩΡΙς ΦΠΑ.

Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από τους ΚΑΠ (πρώην ΣΑΤΑ) και από δημοτικούς πόρους ενώ σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου η κατανομή των πόρων θα γίνει σε δύο έτη και πιο συγκεκριμένα στο τρέχον έτος 2017: εξήντα επτά χιλιάδες ευρώ (67.000,00 €) και στο έτος 2018: ποσό ογδόντα δύο χιλιάδων οχτακοσίων δεκαέξι ευρώ και πενήντα επτά λεπτών (82.816,57 €).

Στόχος της μελέτης είναι να αναδειχθούν τα έργα για την υλοποίηση ενός δικτύου ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών των ποιμνιοστασίων της περιοχής & ενός συλλογικού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Ειδικότερα, στόχος είναι η κατασκευή γεώτρησης σε κατάλληλη θέση και δεξαμενής αναρρύθμισης για την άντληση της απαιτούμενης ποσότητας νερού, η μεταφορά του νερού σε δεξαμενή αποθήκευσης για την ύδρευση των ποιμνιοστασίων και σε δεξαμενή αποθήκευσης για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τέλος κατάλληλο δίκτυο για την προσαγωγή του νερού στα ποιμνιοστάσια και στις καλλιέργειες.

Ο Δήμος Τυρνάβου, στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου έχει κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων και έχει προχωρήσει στη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαβούλευση η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συνοπτικά τα προς μελέτη έργα όπως αυτά έχουν σχεδιαστεί από το Δήμο αφορούν σε:

  • Γεώτρηση, σε βάθος 220m,
  • Αγωγό μήκους 60m, για τη σύνδεση της νέας γεώτρησης με τη κατάλληλη διάταξη δεξαμενής – αντλιοστασίου ανύψωσης,
  • Διάταξη δεξαμενής – αντλιοστασίου ανύψωσης,
  • Καταθλιπτικό αγωγό, για την διοχέτευση των υδάτων σε 2 δεξαμενές αποθήκευσης μήκους 2,1km.
  • Κλειστή δεξαμενή, όγκου αποθηκευμένου ύδατος περί τα 200m3, για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων.
  • Ανοικτή δεξαμενή, όγκου αποθηκευμένου ύδατος περί τα 1.000m3, για την τροφοδοσία αρδευτικού δικτύου.
  • Αρδευτικό δίκτυο, μήκους 6,5Km, για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων, συνολικής έκτασης 850 στρέμματα
  • Δίκτυο υδροδότησης ποιμνιοστασίων, συνολικού μήκος αγωγών 10,0km.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Στην υφιστάμενη κατάσταση για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της περιοχής μελέτης και ελλείψει οργανωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης χρησιμοποιούνται μεμονωμένες και αποσπασματικές λύσεις από τους κατοίκους της.

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής μεταφέρουν νερό σε βυτία, με δικό τους μεταφορικό μέσο, σχεδόν καθημερινά από την περιοχή Τυρνάβου & Αργυροπουλείου Συνεπώς, η υφιστάμενη λύση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, τους περιορίζει τόσο αναφορικά με την απόδοση των καλλιεργειών τους, όσο και με την τροφοδότηση με νερό στα ποιμνιοστάσιά τους.

Ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες η τροφοδοσία με νερό δυσχεραίνεται και πολλές φορές καθίσταται πρακτικά ανέφικτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία των ποιμνιοστασίων τους. Το ανωτέρω γεγονός αποτελεί μείζον πρόβλημα για την περιοχή, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής, συντηρούνται βιοποριστικά από την κτηνοτροφία.

Το υπό μελέτη έργο στοχεύει στη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής του Βοτανοχωρίου και στη διασφάλιση του εισοδήματός τους και μάλιστα εν καιρώ κρίσης.

Στην υφιστάμενη κατάσταση που η οικονομική κρίση αποτελεί μάστιγα για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και που αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν στην επαρχία για την εξασφάλιση εισοδήματος για τον βιοπορισμό τους επιλέγοντας ως εργασία γεωργικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες, είναι καίριας σημασίας η στήριξη αυτών των τομέων.

Δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές όχι μόνο υποστηρίζεται η εργασία των εκάστοτε εργαζομένων στο πρωτογενή τομέα, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε αξιόλογους επιστήμονες της γεωτεχνικής κατεύθυνσης να επενδύσουν σε καινοτόμες μεθόδους γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Συνεπώς, η υλοποίηση των έργων υδροδότησης του Βοτανοχωρίου για κτηνοτροφικές ανάγκες, είναι προτεραιότητα για την περιοχή όχι απλά για τη μη ερήμωσή της αλλά αντιθέτως για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους και την περαιτέρω αύξηση των εσόδων τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ