Η ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ “ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ”

Κατανοώντας την ανησυχία σας για την Τεχνική Εκπαίδευση και για την αποκατάσταση της αλήθειας,  παρακαλώ να δημοσιεύσετε τις απάντηση στο άρθρο σας με τίτλο «προχειρότητες και λάθη σε βάρος μαθητών των ΕΠΑΛ»

  1. Αν δεν ήταν ευαισθησία και υποστήριξη προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση θα μπορούσε να ήταν «μεγαλείο» η καθ’ υπέρβαση έγκριση 48, από τα 51, ολιγομελών τμημάτων αποτελούμενων από μονοψήφιο αριθμό μαθητών στο ν. Λάρισας. Η απαίτηση να λειτουργήσουν  ίδια τμήματα  σε ΕΠΑΛ της ίδιας πόλης με ελαχιστότατο  αριθμό μαθητών  υπερβαίνει κάθε παιδαγωγική αντίληψη για την έννοια του σχολικού τμήματος και την εκπαιδευτική λειτουργία  του σχολείου.
  2. Η νομοθεσία και οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας ως προς τις προϋποθέσεις λειτουργίας των τμημάτων, είναι σαφέστατα. Οι παρερμηνείες και η πλημμελής πληροφόρηση αυτών, δημιουργούν καταστάσεις δυσλειτουργίας των σχολείων και σύγχυσης στους μαθητές.
  3. Το Υπουργείο δεν έχει χρόνο για «παιχνιδάκια» διότι ασχολείται σοβαρά και με ευθύνη για την βελτίωση παθογενειών χρόνων που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτά που εσείς αναφέρετε ως «ένα βήμα μπρος δυο πίσω» είναι οι υπέρμετρες προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Σίγουρα όμως,  είναι πολλά  βήματα μπροστά τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Τεχνική Εκπαίδευση όπως: πρόσβαση σε ΑΕΙ,  Μαθητεία με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επαναληπτικές εξετάσεις, αλλαγή προγράμματος σπουδών.
  4. «Τα λεγόμενα» ως γνωστόν βαρύνουν τους λέγοντες και μάλλον δεν συνιστούν έγκυρη δημοσιογραφική πληροφόρηση.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη να διορθωθούν στο πεδίο της Τεχνικής Εκπαίδευσης αλλά ο μηδενισμός όσων έγιναν και η στρεβλή ενημέρωση μόνο καλό δεν κάνουν στην Παιδεία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ paidis.com

Σ.Σ.: Αφού ευχαριστήσω προσωπικά την ΠΔΕ Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου για την άμεση απάντηση στο άρθρο, θέλω να επισημάνω τα εξής:

Η παραδοχή ότι από τα 51 ολιγομελή τμήματα εγκρίθηκαν τα 48 δείχνει ότι το υπουργείο εξάντλησε την αυστηρότητά του σε ελάχιστους μαθητές που αναγκάζονται να υποστούν αλλαγή περιβάλλοντος 1+ μήνα από τον αγιασμό και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό σήμερα.

Η πλημμελής πληροφόρηση έγινε μόνο από την πλευρά των υπεύθυνων του υπουργείου που ενώ θα έπρεπε να στείλουν εδώ και καιρό μήνυμα στους μαθητές που δήλωσαν ότι θα εγγραφούν σε «κόκκινο» τμήμα στο e-epal για το που θα εγγραφούν, αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Φυσικά πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα μεριμνήσει για το τι γίνεται με μαθητές που δεν μπορούν να εγγραφούν (για διάφορους λόγους) σε σχολείο που τους στέλνουν για να παρακολουθήσουν τομέα που δεν διάλεξαν.

Για το τι είναι παιδαγωγικό και τι όχι, είναι βέβαιο ότι δεν είναι παιδαγωγικό να κλείσουν σε σχολεία της Λάρισας ειδικότητες που λειτουργούν μόνο στα συγκεκριμένα σχολεία, ή να ετοιμάζεται το κλείσιμό τους τη νέα χρονιά λόγω των χειρισμών του υπουργείου. Τι θα γίνει άραγε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;

Αναφορικά με τα λεγόμενα «κάποιων», επισημαίνεται ότι δεν είναι όποιοι και όποιοι, αλλά συνδικαλιστές με θέση ευθύνης στην τοπική ΕΛΜΕ και φυσικά δεν διαψεύστηκαν από τον υπουργό. (Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας μια τέτοια διάψευση…).

Οσο για τα περί στρεβλής ενημέρωσης, το αντιπαρέρχομαι επειδή ο γράφων έχει περάσει πολλές εξετάσεις επιτυχώς και η σελίδα είναι από τις πλέον αξιόπιστες στην Ελλάδα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ