ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;

Ανακοίνωση – καταγγελία της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας

Δεν υπάρχει όριο πλέον στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας αφού οι μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η ανεργία και γενικότερα η εργασιακή ανασφάλεια 

που προήλθαν επίσης από τα μνημόνια, καθιστούν τους εργαζόμενους εύκολα θύματα των πιέσεων και των εκβιασμών των εργοδοτών.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγγελία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας σύμφωνα με την οποία, γνωστή επιχείρηση εστίασης απέλυε τους εργαζόμενους αν αρνούντο να επιστρέψουν το νομίμως καταβαλλόμενο δώρο Χριστουγέννων.

Το συγκεκριμένο γεγονός σύμφωνα με την καταγγελία δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό και συμβαίνει συχνά, δηλαδή εργαζόμενοι να επιστρέφουν το μισθό τους, να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και να απολύονται σε περίπτωση που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους ή τα νόμιμα δικαιώματά τους. Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει κι άλλη αλυσίδα καφέ στη Λάρισα, που ζήτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το δώρο που τους είχε καταβάλει ο ιδιοκτήτης.

Είναι τεράστια η ευθύνη αλλά και η υποκρισία του Υπουργείου Εργασίας, της αρμόδιας υπουργού κ. Αχτσιόγλου αλλά και του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι διακηρύσσουν τη βούλησή τους για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν γνωρίζουν ότι και με δική τους ευθύνη στην αγορά εργασίας επικρατεί μεσαίωνας.

Η ανάγκη κατάργησης των μνημονιακών νόμων και η επαναφορά και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αδήριτη ανάγκη και απαιτεί συνολική ανατροπή όχι μόνο των μνημονίων αλλά και των κομμάτων που τα ψήφισαν και τα εφαρμόζουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ