Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Α. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΟ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ

Σχετικά με την ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τεμπών επισημαίνουμε τα εξής:  Για το θέμα της οφειλής των Σχολικών Επιτροπών προς τη ΔΕΗ, μόνο ψέλλισμα δεν ήταν η απάντηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων κας Ζησάκη.

Άλλωστε η απάντηση της είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Δ.Σ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το σύνολο των κατανομών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων στο Δήμο Τεμπών είναι ετησίως 160.000,00€. Αν υπολογίσουμε ότι η δαπάνη για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται ετησίως στα 70.000,00€ , καταλαβαίνετε ότι συνειδητά τόσα χρόνια δεν έχουμε πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί προέκυπταν συνεχώς κτηριακές ανάγκες. Έτσι ήταν αδύνατο να αποπληρώσουμε τα χρέη.

Ο Δήμος προφανώς θα πρέπει να επιχορηγήσει τις Σχολικές Επιτροπές με κάποιο ποσό για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οφειλές».

Πράγματι με απόφαση Δ.Σ. στις 27/02/2018 ο Δήμος Τεμπών επιχορηγεί τις σχολικές επιτροπές εκτάκτως και σε πρώτη φάση με το ποσό των 30.000,00€. Αν θα πρέπει να κινηθεί κάποια διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ίσως θα έπρεπε να κινηθεί κυρίως προς την κατεύθυνση εκείνων που περικόπτουν δραματικά τους πόρους των ΟΤΑ και των Νομικών προσώπων αυτών. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με  το 2011, η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχει μειωθεί στο 50% , ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σχεδόν διπλασιαστεί. 

 Στο αν η Δημοτική Αρχή οδηγεί το Δήμο με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία – όπως θα επιθυμούσε ο  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία των ισολογισμών – απολογισμών του Δήμου Τεμπών., όπου σε αυτούς αποτυπώνεται μία πολύ καλή εικόνα με μείωση οφειλών και δημιουργία πλεονασμάτων. 

Σχετικά με την οφειλή της ΔΕΥΑΤ προς το Δήμο, να σημειώσουμε ότι αυτή αντιστοιχεί στο κόστος ενέργειας των αντλιοστασίων άρδευσης και μόνο, αφού είναι γνωστό ότι η υπηρεσία της άρδευσης μεταφέρθηκε από το Δήμο Τεμπών στην ενιαία ΔΕΥΑΤ τον Απρίλιο του 2015. Για το ποσό αυτής της οφειλής η ΔΕΥΑΤ έχει προχωρήσει σε διακανονισμό στον οποίο είναι συνεπής, και στο μέλλον ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της θα προβεί σε ολοσχερή εξόφληση.  

Σε ότι αφορά την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα τύπου  LED μέσω της σύναψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , μόνο για λόγους εντυπωσιασμού δεν γίνεται, όπως γνωρίζει άλλωστε ο συγγραφέας της ανακοίνωσης. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντικατάσταση θα γίνει για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ποιοτικής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού και μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων, τόσο σε ότι αφορά τη Δαπάνη προς τη ΔΕΗ, αλλά και το κόστος συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου Δημοτικού φωτισμού.  

Η μελέτη βιωσιμότητας – σκοπιμότητας της παραπάνω επένδυσης αποδεικνύει ότι πέραν της ποσοτικής και ποιοτικής βελτίωσης του δημοτικού φωτισμού , η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων ανέρχεται στο ποσό των 500.000,00€. Άρα η ωφελιμότητα της παραπάνω επένδυσης είναι υπαρκτή και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.,  Έχουμε πει σε όλους τους τόνους , ότι η οικονομία που θα επιτευχθεί θα επιστρέψει ανταποδοτικά στους Δημότες μας μέσω της μείωσης των τελών Ηλεκτροφωτισμού. 

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση μέσω του τύπου, γιατί θεωρούμε ότι μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή οφείλει να τοποθετείται έγκαιρα και έγκυρα στα αρμόδια όργανα. Στα όργανα αυτά εισηγούμαστε, αναπτύσσουμε πολιτικό διάλογο και διαμορφώνουμε πολιτικές.  

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ