Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΟΓΑΚ

Θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Αμπελώνα είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο της πόλης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ο οποίος για μία ακόμη φορά άκουσε την αγωνία του κτηνοτροφικού κόσμου για την πορεία του κλάδου.

Οπως ανέφεραν κτηνοτρόφοι που πήραν το λόγο στη σημερινή συνάντηση όπως ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Νασίκας, ο εκπρόσωπος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων Αρ. Μπαϊρακτάρης και άλλοι, το μείζον θέμα σήμερα είναι η κάθετη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο κίνδυνος να μείνουν ποσότητες γάλακτος απούλητες, αλλά και μία σειρά εκκρεμότητες σε πληρωμές αποζημιώσεων και ενισχύσεων όπως οι ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό, η απένταξη κτηνοτρόφων από τα βιολογικά και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή τον Ιανουάριο του 2017 από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές του γάλακτος, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αθρόες εισαγωγές ευθύνονται για την πτώση των τιμών, αφού δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται γάλα εισαγωγής για την παρασκευή φέτας.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί η εισαγωγή γάλακτος, τόνισε ότι το υπουργείο με τον ελεγκτικό μηχανισμό που διαθέτει διενεργεί συνεχείς ελέγχους και μάλιστα κάλεσε τους κτηνοτρόφους  να δημιουργήσουν συλλογικότητα και να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας του ΕΛΟΓΑΚ.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία δύο διεπαγγελματικών οργανώσεων για τη φέτα ενώ στις υπόνοιες για παρασκευή φέτας με γάλα εισαγωγής παρουσίασε έγγραφο των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών που βάσει στοιχείων αποδεικνύει ότι το ελληνικό γάλα είναι περισσότερο από αυτό που απαιτείται για την παρασκευή φέτας και σημείωσε ότι οι εισαγόμενες ποσότητες γάλακτος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος ο κ. Αποστόλου άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της απένταξης κτηνοτρόφων από τα βιολογικά αλλά και το θέμα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ