ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 14ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Εκδήλωση   αφιερωμένη στο «Έτος Μαθηματικών» και στη συμπλήρωση 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε με τη λήξη της χρονιάς στο 14ο Λύκειο Λάρισας από ομάδα μαθητών της Α΄τάξης που προετοιμάστηκε για την παρουσίαση αυτή από τους μαθηματικούς του σχολείου

Κ. Καραμπάτσα, Κ. Τσαβέ και Ευ. Φλώρου.

Οι μαθητές Ευ. Καμπούρη, Περ. Καραΐσκου, Χρ. Κλέτσα, Μαξ. Κουκάρας, Γ. Νικολουδάκης, Ελ. Περκατή, Ευ. Σακελλαροπούλου, Λ. Σούρλας, Ελ. Τσότσου και Φ. Χαλιμούρδα, χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας παρουσίασαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιελάμβανε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος ήταν ένα αφιέρωμα στη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη στα Μαθηματικά. Μία διαθεματική προσέγγιση της βιωματικής διδασκαλίας, που πίστευε βαθιά και υλοποιούσε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε σε μικρό και σύντομο αυτοσχέδιο θεατρικό ο διάσημος διάλογος Σωκράτη και δούλου, όπως τον διέσωσε ο Πλάτωνας, με θέμα το διπλασιασμό του εμβαδού του τετραγώνου.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε μία ενδιαφέρουσα αναφορά στο ζήτημα «Μαθηματικά   και φύλο». Με διαγράμματα, σημαντικά επιστημονικά ευρήματα, με τη συνδρομή της Βιολογίας αλλά και της Κοινωνιολογίας αναδείχθηκαν στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις στο επίμαχο ζήτημα. Τέλος παρουσιάστηκαν σύντομα βιογραφικά σημειώματα σημαντικών γυναικών μαθηματικών από της αρχαιότητα έως τους σημερινούς χρόνους.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος παρουσιάστηκαν με στατιστικές μεθόδους τα συμπεράσματα ενός ερωτηματολογίου που μοίρασαν οι μαθητές σε σχολεία της πόλης και του νομού (14ο ΓΕΛ, 6ο ΓΕΛ, Μουσικό Σχολείο, Γ/σιο & Λυκ. Τάξεις Κοιλάδας, Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, 15ο Γ/σιο, 9ο Γ/σιο). Στην έρευνα συμμετείχαν 503 μαθητές Γ΄ τάξης Γ/σίου και Α΄ τάξης Λυκείου των παραπάνω σχολείων. Θέμα του ερωτηματολογίου ήταν οι αντιλήψεις και οι προτάσεις των μαθητών για τα Μαθηματικά, τη διδασκαλία τους, τα βιβλία, τη σχέση τους με άλλες επιστήμες και γενικότερα με την κοινωνία και τη ζωή. Επίσης συζητήθηκαν ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τα εξωσχολικά μαθήματα και το φροντιστήριο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον η σχολική σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου κα Φούντα Αγγελική, από τη διοίκηση του παραρτήματος Λάρισας της Ε.Μ.Ε ο κ. Χατζηγρίβας Αρ.,ο κ. Ζέρβας Ν., ο κ.  Τερζόπουλος Σωτ.,η κα Θέου Νάν., η κα Μπακαρού Σταυρ., ο κ. Χρυσακόπουλος Θαν. και  τα στελέχη της Ε.Μ.Ε .κα  Σπανοπούλου Αθην., κα Πατσιούρα Βαν.,κα Πατσιούρα Ιφιγ., οι Διευθυντές κα Κασσίδα Ασπ., κ.  Γιαννόπουλος Βασ.,  μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και πολλοί μαθητές.                                         

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ