ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ 6,7 ΕΚ. € ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σημαντικές παρεμβάσεις και στο Ογκολογικό του ΓΝΛ

Σημαντικές επεμβάσεις, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκ. ευρώ, που αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο των νοσοκομείων της Λάρισας ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΠΓΝΛ ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος.

Ο κ. Νάνος προχώρησε παράλληλα σε μπαράζ ανακοινώσεων που αφορούν σε σημαντικές παρεμβάσεις στο Ογκολογικό του ΓΝΛ, την έναρξη λειτουργίας Γαστρεντερολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο, όπως και την δημιουργία νεογνικού χειρουργείου και την εγκατάσταση Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την έναρξη του προγράμματος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Νευροαποκατάστασης, το οποίο τίθεται σε λειτουργία για τους εξωτερικούς ασθενείς από τις 17 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

«Πρόκειται για δύο επενδύσεις που αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο στα νοσοκομεία μας μειώνοντας το κόστος έως και 60% και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Νάνος, περιγράφοντας σχέδιο παρεμβάσεων ύψους 4 εκ. ευρώ στο ΠΓΝΛ που θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης για τα νοσοκομεία της χώρας και περιλαμβάνει εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, σύστημα παραγωγής ψύξης από την ηλιακή ενέργεια, αντικατάσταση 12.500 λαμπτήρων με αντίστοιχους τεχνολογίας LED, όπως και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του νοσοκομείου.

«Το Πανεπιστημιακό μετατρέπεται σε “πράσινο”, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται ενεργειακά από τη Δ κατηγορία που είναι σήμερα στη Β ενεργειακή κατηγορία, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση των εξόδων κατά 600.000 ευρώ το χρόνο», κατέληξε ο κ. Νάνος.

Ανάλογες παρεμβάσεις στους λαμπτήρες θα υπάρξουν και για το ΓΝΛ, ενώ οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από ενεργειακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 2, 7 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν ακόμη επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου, τοποθέτηση πάνελ και αντικατάσταση κουφωμάτων αλλά και αντικατάσταση των κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας, ενώ παράλληλα δεξαμενές αποθήκευσης νερού (3.000 λίτρων η καθεμιά) θα εξασφαλίζουν αυτονομία σε ζεστό νερό, αναβαθμίζοντας το νοσοκομείο από ενεργειακή κλάση Ε σε Β.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Προχωρώντας σε μπαράζ ανακοινώσεων που αφορούν στα δύο νοσοκομεία ο κ. Νάνος στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη του ΓΝΛ ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της Ογκολογικής με την παραχώρηση νέων θαλάμων και κλινών για τους ασθενείς, ενώ όπως έγινε γνωστό από την ερχόμενη Δευτέρα και με τη μετακίνηση γαστρεντερολόγου δρομολογείται και η έναρξη λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής κλινικής από τη νέα χρονιά, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε πως μέρος της ιατρικής και εργαστηριακής δραστηριότητας που αφορά στο υγειονομικό έλεγχο εργαζόμενων με υψηλό υγειονομικό ενδιαφέρον δημόσιας υγείας (εκδιδόμενα άτομα) μεταφέρεται από το Πανεπιστημιακό στο Γενικό Νοσοκομείο.

Ο κ. Νάνος υπογράμμισε με νόημα πως «σε πείσμα ορισμένων» προχωρά το θέμα του Νεογνικού Χειρουργείου και της Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ όπως έγινε γνωστό από 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά στο ΠΓΝΛ και το πρόγραμμα Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης που αφορά σε άτομα που αντιμετωπίζουν σκλήρυνση κατά πλάκας, μυασθένειες, πάρκινσον, αλτσχάιμερ κλπ.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ